“Asta-i Finca, da’ nu mai e nimic aici!”, ne-a spus un localnic între două vârste, uimit că cineva mai întreabă de fabrica unde el a mâncat ani buni o pâine. “Am auzit c-a luat-o un francez, dar în loc s-o repare, a construit în spate o hală. Ce-o face acolo nu se ştie…”, ne-a spus binevoitorul.
Pereţii au fost furaţi cu totul
Am zărit intrarea printre bălăriile care creşteau din ziduri, iar în faţa ei, pe post de paznic, am găsit un căţel slăbănog, care părea fixat în mozaicul din faţa uşii ferecate prin care sufla vântul. Părea de-al casei şi era la fel de îngheţat ca Finca însăşi. Dincolo de uşa cândva lustruită am dat de un morman de tenişi şi de cizme din cauciuc peste care s-au prăvălit cărămizi din plafonul distrus. Parcă a muşcat cineva din ziduri şi din stâlpii clădirii. Iar în spate, imaginea este de-a dreptul apocaliptică. Zidurile au dispărut cu totul, iar piesele care acopereau în vremurile bune luminatorul erau împrăştiate.
“Nu aveţi voie aici, este proprietate privată!”, ne-a strigat un paznic care avea îngrijă clădirea nouă - nouţă ascunsă după ruine. “Aţi filmat destul, ce vreţi să arătaţi!?”, a continuat să ne mustre portarul.
Ne-am conformat. Văzusem dezastrul. La maşină ne aştepta omul care ne îndrumase. Ţinea în mână un pui de şoarece şi era dornic să ne mai spună o poveste. “Aţi văzut? Este jale. Oamenii au rămas pe drumuri, dar o parte s-a angajat la o fabrică de încălţăminte făcută un pic mai încolo. Aia e Finca, dar are alt nume. Cică fac pantofi scumpi, pentru străini, dar şi tenişi ca ăia de pe vremea lui Ceauşescu”, ne-a spus dintr-o răsuflare, în timp ce dezmierda micuţul rozător şi ne îmbia să-i facem o poză.
Aşadar “Gumarii” de Drăgăşani, uşori şi rezistenţi, au rămas doar în istorie şi în memoria celor care i-au tocit la fotbal pe maidane, i-au dus în excursii la munte sau pe malul Oltului, la pescuit.
În 8 ani a avut pierderi de 12 milioane de lei
Compania Finca a intrat în regresie din 2004, iar până în 2012, aceasta a ajuns pe minus. De la o cifră de afaceri de peste 12.000.000 de lei în 2004, în urmă cu un an avea cifra de afaceri 0. Profitul a oscilat de la aproximativ 1.000.000 de lei la aproape minus 2.000.000 de lei. Finca Drăgăşani a ajuns în portofoliul SIF Oltenia în 2012, a fost lansată pe bursă, dar şi-a găsit sfârşitul rapid.
Aceeaşi reţetă funcţionează pe profit vizavi de ruine
Noua fabrică producătoare de încălţăminte pentru export tronează vizavi de vechea Finca
Aşa arată tenişii făcuţi la noua fabrică pentru clienţii de peste hotare
După ce acţiunile deţinute de SIF Oltenia au fost scoase la licitaţie în vara anului trecut, fabrica aflată în lichidare judiciară a dispărut de pe harta Drăgăşaniului. O parte dintre angajaţi s-a mutat însă, în scurt timp, într-o hală construită pe partea cealaltă a drumului, unde se produc cizme de cauciuc, echipamente de protecţie, dar şi pantofi sport pentru firme de fiţe din Spania, Anglia, Japonia, Italia sau Franţa. O pereche de încălţări fabricată la Drăgăşani se vinde în Spania chiar şi cu 100 de euro, iar în Anglia, cu până la 150 de lire sterline. Toate poartă ştampila “Made in Romania” şi sunt făcute de designerii noştri în colaborare cu cei ai firmelor cumpărătoare, după ultimele tendinţe în materie.
Recomandări
Soțiile lui Beniamin Lup, liderul unui ONG cu relații în SUA, moarte în condiții suspecte în România și Republica Moldova. Alte două partenere, date în judecată după ruperea relațiilor