Constanta. Sarbatoarea a adunat, ieri, in Portul Tomis, mii de credinciosi si de curiosi. Slujba religioasa a fost sustinuta dimineata la Catedrala Arhiepiscopala din oras si apoi, in cadrul unei procesiuni, toata lumea si soborul de preoti, condus de arhiepiscopul Tomisului I.P.S. Teodosie, s-au deplasat in portul turistic. Frumusetea si unicitatea procesiunii a fost de fapt nota traditionala conferita de patru care trase de boi. Acestea transportau apa sfintita prin pogorarea Harului Duhului Sfant. Tot pentru prima data, procesiunea a fost transmisa in direct la TVR in cadrul unei editii speciale.
Galati. Mii de oameni au fost prezenti de Boboteaza pe faleza Dunarii, in fata Bisericii Precista. Ca in fiecare an, oamenii vin la malul apei singuri sau cu familiile pentru a primi binecuvantarea preotilor si a lua apa sfintita. Dupa Sfanta Liturghie, galatenii au asistat la momentul in care mai multe persoane s-au aruncat in apa inghetata a fluviului pentru a salva crucea aruncata de PSS episcopul Casian. Cu toate ca intreaga ceremonie a inceput putin mai tarziu decat fusese anuntata (13.00), din cauza intarzierii alaiului de masini care l-a insotit pe PSS Casian, episcopul Dunarii de Jos, la ceremonia religioasa de la Braila, programata inaintea celei de la Galati, toti cei prezenti au fost oarecum multumiti, poate si din cauza faptului ca temperatura de afara a fost suportabila.
Bucuresti. Sarbatoarea zilei de Boboteaza a fost un bun prilej pentru bucuresteni de a se ruga pentru sanatate si bunastare. La Mitropolie sute de romani s-au imbulzit sa fie stropiti si sa ia apa sfintita. In curtea Patriarhiei speculantii au vandut busuioc si sticle de plastic pentru cei care au venit nepregatiti la biserica. O batrana cu doi saci de iuta a vandut mai bine de 50 de recipiente de plastic cu 5.000 lei bucata. De la slujba a lipsit Prea Fericitul Teoctist, motivandu-si absenta cu o raceala puternica. Nu au lipsit evenimentele, cineva lasand abandonata langa bordura o valiza de lemn. Cutia a fost luata de doi jandarmi. Timp de mai bine de cinci ore, pe un ger naprasnic, oamenii au asteptat si la bisericile de cartier sa-si umple sticlele cu agheasma. Boboteaza a fost sarbatorita si de edilii sectorului 6, care au adus un sobor de preoti sa sfinteasca Dambovita. Ceremonia a avut loc la piciorul podului Grozavesti, unde primarul Dan Alexandru Darabont a aruncat in apa crucea. Cinci scafandri profesionisti, in rolul celor cinci apostoli, au dus o adevarata lupta pentru recuperarea crucii, traditia spunand ca cel care o aduce inapoi va fi tot anul sub semnul norocului, al bunastarii si al intelepciunii. Slujba de pe cheiul Dambovitei a fost incheiata cu sase focuri de arma, trase de inspectorul „Piedone”, cu scopul de a alunga duhurile rele de deasupra orasului si, poate, si pe comerciantii iresponsabili!

 
 

Urmărește-ne pe Google News