În acest scop, numărul de posturi din cadrul Agenției va crește de la 33 la 50, urmând ca în cadrul acestei structuri să fie înființată „Direcția Prevenirea și Combaterea Violenței în Familie”, care va avea 17 posturi.
Măsura consolidării activității de prevenire și combatere a violenței a fost luată, printr-o Hotărâre care modifică și completează o serie de norme privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ca răspuns la tendința de creștere a numărului de cazuri de violență în familie înregistrată în ultimii ani.
Potrivit datelor MMFPSPV, în ultimii ani, în România s-a manifestat o tendință de creștere a numărului de cazuri de violență în familie (de la 11.592 în anul 2010 la 14.376 în 2012). În plus, numărul deceselor cauzate de actele de violență în familie a fost, în 2012, de 141 de persoane.
Datele confirmă faptul că o treime din județele țării nu pot oferi servicii specializate victimelor violenței în familie, iar sub 50% din populație este informată cu privire la Legea pentru prevenirea și combaterea violențelor domestice. De asemenea, dosare penale sunt constituite doar în 2% din numărul plângerilor penale înregistrate împotriva agresorilor, iar durata medie, la nivel național, de judecare a cererii emiterii unui ordin de restricție este de 33 de zile.