În nordul Dobrogei, în zona cuprinsă de Podişul Babadag, Cerna şi Măcin crește ghiocelul dobrogean. Pe dealurile de lângă Babadag se află un sit înscris pe lista Natura 2000, care reuneşte ariiile naturale protejate de importanţă naţională şi europeană.

Pentru localnici însă reprezintă doar o sursă de venit, așa că mulți culeg bulbii de ghiocel, îi țin la căldură pentru a înflori mai devreme, apoi ies la vânzare pe marginea drumului sau în piețe.

De altfel, în anii trecuți, autoritățile au trimis și polițiști care să se plimbe prin unele zone ale rezervației, pentru a-i opri pe hoții de ghicei care intrau cu sacul sau căruța.

Cea mai importantă dintre cele trei specii de ghiocei ce există în România şi care se află în atenţia specialiştilor, ghiocelul cu frunze îndoite (Galantus Picatus), se găseşte doar în judeţul Tulcea, în pădurile din apropierea localităţilor Babadag, Măcin şi Ciucurova, el recunoscându-se după mirosul care persistă foarte mult.

Ghiocelul dobrogean se află pe Lista Roşie europeană a speciilor periclitate, distrugerea plantelor rare se sancţionează de legea mediului cu amendă de până la 7.500 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News