Situl, scos la lumină în Jamestown, Virginia, a fost ridicat acum mai bine de 400 de ani fiind, potrivit arheologului William Kelso, cea mai veche biserică protestantă din America descoperită până acum. Însă acest loc este încărcat și de istorie. Se pare că aici s-au căsătorit în 1614 fiica șefului de trib Powhatan, Pocahontas și cultivatorul britanic de tutun John Rofle.
Kelso a mai explicat că au mai fost ridicate și alte biserici protestante înaintea acesteia, însă nu au rămas urme ale acestor lăcașuri.
Săpăturile arheologice au loc în zona centrală a vechiului fort, care corespunde cu cea mai veche schiţă a oraşului Jamestown: o hartă prezentată regelui Spaniei, în 1608. Litera „X” ori posibil o cruce, este plasată în zona centrală, ceea ce cercetătorii au dedus că acesta ar fi semnul care indică plasarea bisericii în acel loc.
Arheologii au mai descoperit și un medalion din cupru, care, presupun specialiștii îl înfățișează pe Powhatan, tatăl lui Pocahontas.
Pocahontas s-a născut în 1595 în Virginia și a murit la 21 martie 1617, în portul Gravesend, la sud-est de Londra. Numele ei semnifică „răsfățata sau jucăușa”. Pocahontas a fost fica căpeteniei amerindiene Powhatan-Sachem și mediatoare între englezi și tribul ei din colonia Virginia America de Nord. După povestirile căpitanului englez John Smith el ar fi salvat viața tinerei, când tatăl ei voia s-o ucidă. În1613 englezii au ademenit-o pe o corabie, la început a fost ținută ca ostatică, ulterior a fost botezată ca „Pințesa Rebeca”.
În 1614 se va căsători cu britanicul John Rolfe, datorită inteligenței sale este simpatizată fiind recunoscută ca prințesă indiană la curtea regelui Iacob I al Angliei. Aceasta și-a scăpat soțul, învinuit de trădare de țară, intervenind pe lângă rege. Pocahontas (Rebecca Rolfe) va muri în portul englez Gravesenddin din cauza unei pneumonii sau tifos. În Cupola Capitoliului din Washington există o pictură care prezintă botezul ei. (sursă: Wikipedia)