Guvernele din întreaga lume au introdus screeningul, care are drept scop diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi curabilă. Screeningul constă inclusiv în măsurarea temperaturilor și în completarea chestionarelor de sănătate, în încercarea de a detecta oamenii infectați cu coronavirus.
Cu toate acestea, o echipă de oameni de știință care au analizat anterior screeningul pentru Ebola, SARS și MERS în 2015 au descoperit că această metodă, practicată pe scară largă și în privința coronavirusului, nu este foarte eficientă.
În noul studiu, publicat în revista științifică eLife, au fost descoperiți oameni care au fost infectați cu coronavirus, dar care nu au prezentat simptomele cunoscute, anume febră sau tuse. Acesta a fost principalul motiv pentru care screeningul nu a funcționat.
Unul dintre autori, dr. Adam Kucharski, epidemiolog de boli infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a lămurit dilema, pentru Sky News: „Dacă sunt oameni care călătoresc în perioada de incubație, aceștia nu dezvoltă simptomele cunoscute. Prin urmare, nu pot fi detectați prin screeningul obișnuit”.