Dupa ani de observatii, astronomii au descoperit prima planeta de tip terestru. Situata in afara sistemului nostru solar, la o distanta de 20,5 ani lumina de Pamant, planeta care orbiteaza in jurul stelei Gliese 581 este prima de tip terestru pe care exista conditii propice aparitiei si dezvoltarii vietii.
Planeta, care a fost denumita 581 C, a fost descoperita cu ajutorul telescopului Harps de la Observatorul Spatial European (Eso) de la Silla, Chile.
Masa de 5 ori mai mare decat a Terrei sugereaza faptul ca avem de-a face cu o planeta cu o compozitie minerala si cu suprafata acoperita de oceane sau cu o ‘sfera de gheata cu apa lichida la suprafata.
Planeta este de 14 ori mai aproape de steaua Gliese decat Pamantul de Soare si orbiteaza in jurul acesteia la fiecare 13 zile. De asemenea, astronomii au ajuns la concluzia ca 581 C nu are o miscare de rotatie in jurul propriei axe, ceea ce inseamna ca pe o parte este in permanenta zi, iar pe cealalta noapte.
In urma observatiilor, pe suprafata planetei este posibil sa se gaseasca forme de relief, printre care formatiuni muntoase si oceane, prezenta apei in stare lichida fiind una dintre conditiile de baza pentru aparitia vietii.
Temperatura este la fel ca pe Pamant
Spre deosebire de cele peste 200 de planete descoperite pana acum in afara sistemului nostru solar, temperatura la suprafata planetei 581 C se situeaza intre 0 si 40 de grade Celsius, fiind similara celei de pe Pamant. Inainte de a putea sa declare cu siguranta ca avem de-a face cu un corp ceresc locuibil, astronomii mai trebuie sa determine gazele care fac parte din compozitia atmosferei.