În cardiologie, durerea din dragoste poartă numele de cardiomiopatie de stres sau „tako tsubo”. Cu ocazia Zilei mondiale a inimii, marcată marți, 29 septembrie, câțiva cardiologi au încercat să descifreze patologia cardiacă legată de stres, altfel spus „inima frântă” sau „tako tsubo”.
Sindromul „inimii frânte” ar afecta anual 2% dintre pacienții victime ale unor atacuri cardiace. În general sunt femei (80%) de peste 60 de ani, care au trecut printr-o despărțire, decesul unei persoane apropiate sau pur și simplu un mare stres emoțional. „Ca urmare a unui fapt care l-a contrariat sau a unui stres afectiv, pacientul simte o puternică durere în piept, asemănătoare cu un infarct. Durerea radiază în maxilar și braț”, spune Claire Mounier-Vehier, cardiolog, președintă a Federației franceze de cardiologie.
Când pacientul ajunge la urgență i se face o electrocardiogramă, însă anomaliile nu corespund unui atac clasic fiindcă nu sunt afectate vasele coronare. Numai la o examinare cardiacă RMN sunt depistate leziunile specifice. Sistemul nervos acționează asupra mușchiului cardiac și determină o paralizie a părții inferioare a inimii, care se găsește în incapacitatea de a se contracta. Partea ei inferioară rămâne inertă și ia forma a ceea ce japonezii numesc „tako tsubo”, capcană tradițională pentru caracatițe sau, mai simplu, a unei mingi de rugby.
Nu s-a lămurit științific de ce femeile sunt mai afectate de sindromul ” inimii frânte” decât bărbații.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News