Vineri noaptea, în centrul Bucureştiului, un puternic incendiu a izbucnit la clădirea de birouri Millenium Business Center, situată pe strada Armenească, în sectorul 2. În jurul orei 23.30, mai mulţi locatari din zonă au alertat, speriaţi, pompierii, după ce au văzut cum panoul publicitar electric situat în apropierea imobilului a luat foc.
În scurt timp, trei autospeciale au intervenit pentru a stinge flăcările şi, după aproximativ o oră, pompierii au considerat că focul a fost stins, din clădire mai ieşind doar fum. Cu puţin timp după miezul nopţii însă, la etajul opt al imobilului a reizbucnit incendiul.
Clădirea înainte de incendiu …Aşa arată acum
20 de autospeciale au intervenit, de această dată pentru a stinge flăcările, care ameninţau şi Biserica Armenească, monument istoric situat la doar câţiva metri distanţă. În lupta cu focul, pompierii au folosit trei macarale, de 38 de metri, dar şi cea mai nouă achiziţie a Primăriei sectorului 1, o macara de 50 de metri. O maşină din faţa clădirii a fost distrusă. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Țara arde, politicienii se ceartă
Veniţi la faţa locului, ministrul culturii, Theodor Paleologu, şi primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, au avut un schimb dur de replici. “E un pericol pentru zonă. Nu trebuia să se construiască într-un loc protejat, regret că s-au dat avize peste avize”, a afirmat Paleologu. Replica primarului Onţanu a venit prompt: “Clădirea are, cu siguranţă, aviz de la Ministerul Culturii”.
În 1998, a fost scandal-monstru cu aprobările pentru clădirea Millenium
Amplasarea giganticei clădiri la doi paşi de Biserica Armenească a fost subiect de scandal în anul 1998. Reprezentanţii bisericii susţineau că integritatea lăcaşului de cult era ameninţată de această construcţie. Au existat acuzaţii potrivit cărora, pentru bani, s-au dat avize favorabile ridicării blocului de birouri, fiind arătaţi cu degetul edilii Capitalei, politicieni, dezvoltatori imobiliari, dar şi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei armeneşti din România.
Acum doi ani, fundaţia mastodontului, cu o adâncime de 28 de metri, a afectat rezistenţa bisericii. Apa provenită din afluenţii subterani ai Dâmboviţei a spălat pământul de sub monumentul istoric, creând trei crăpături în casa parohială, în biserică şi în Muzeul Dudian, aflate în acelaşi perimetru. Dezvoltatorul a vândut recent clădirea unei companii greceşti, cu 36,5 milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro