Cristian Rosu, presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, este seropozitiv de 10 ani. Fiind militar, el a contactat vi- rusul in Angola, in timpul unei misiuni de mentinere a pacii.
In septembrie 1995, Cristian Rosu, in varsta de 39 ani, din Bucuresti, a plecat in Angola, intr-o misiune de mentinere a pacii. “Eram militar, angajat pe baza de contract. Primeam un salariu de 975 de dolari in Angola, plus 100.000 de lei in tara. Era un salariu bun, iar eu aveam nevoie de bani, mai ales ca tocmai mi se nascuse fetita”, povesteste barbatul. Conditiile in care traiau insa militarii plecati in Angola erau mizere, ca in vreme de razboi.
“Stateam in corturi, fara plase sau sprayuri de tantari. Era plin de insecte. Din cauza lipsei echipamentelor de protectie, m-am imbolnavit de malarie de doua ori si am fost spitalizat in Angola”, povesteste presedintele UNOPA. De aici a pornit calvarul barbatului: “In spital, mi s-au facut perfuzii si injectii, fara permisiunea mea insa. Asa am contactat virusul”. Din cauza bolii, Cristian Rosu a fost trimis in tara, unde a avut o ultima cadere de malarie. “Mi s-au facut din nou analize si s-a descoperit ca sunt seropozitiv. Cumplita veste mi-a dat-o loctiitorul comandantului, care nu s-a sfiit sa tipe in gura mare ca am HIV. Cand m-a chemat sa-mi dea vestea, mi-a spus „Bai, sidosule, treci la infirmerie!””, ne spune Cristian Rosu.A doua lovitura a venit la scurt timp: “Dupa ce a aflat de boala mea, sotia a divortat”. Cristian Rosu s-a recasatorit, cea de-a doua sotie fiind si ea seropozitiva.
Peste 11.000 de romani au virusul HIV/SIDA
Potrivit datelor Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, la 31 decembrie 2005, in Romania, traiau 11.187 de persoane cu HIV/SIDA. Dintre acestea, peste 8.000 sunt copii cu HIV/SIDA. Aceeasi statistica arata ca, anul trecut, au fost depistate 490 de cazuri noi de HIV/SIDA, la adulti si la copii. Dintre acestea, in 35 de cazuri, boala a fost dobandita in urma transfuziilor de sange, efectuate in spitale. “Sistemul sanitar romanesc este inca precar, in special in mediul rural. Aici, pregatirea personalului medical – si ma refer indeosebi la asistente – lasa mult de dorit. La tara, inca se foloseste aceeasi seringa la mai multe persoane”, a precizat Cristian Rosu
In cadrul Sectiei de zi “Floarea Soarelui – SMILE”, din cadrul Institutului de Boli Infectioase “Floarea Soarelui”, copiii infectati cu HIV/SIDA primesc atat servicii medicale specializate, cat si servicii de asistenta sociala, psihologica si educationala. Trebuie spus ca reteaua Sectiilor “Floarea Soarelui – SMILE” a inceput sa se dezvolte inca din 1990, cand internarile pe termen lung pentru investigatii, diagnostic si tratament expuneau copiii la infectii intercurente, in timp ce, in multe cazuri, relatia cu familia se deteriora.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro