Părinţii sunt nedumeriţi şi îşi cer sfaturi unii altora pe grupurile de Facebook, pentru că nicio instituţie nu comunică cu ei.

Schimbările aduse legii recent promulgate au fost anunţate într-un comunicat de presă al Guvernului, însă nici până astăzi OUG-ul nu a intrat în vigoare.

Bani abia după 60 de zile

Cea mai importantă modificare, faţă de forma originală a legii, este că zile libere pot primi doar cei care şi-au epuizat deja concendiul legal.

În plus, este o problemă cu banii. Angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, care va fi decontată de stat. Doar că statul virează aceşti bani prin ANOFM abia după 60 de zile de la depunerea unor cereri la agenţiile de ocupare a forţei de muncă.

Nimeni nu ştie însă nimic sigur, pentru că publicarea în Monitorul Oficial este amânată.

„Firmele vor fi încurcate”

Deputatul Marian Cucşa, iniţiatorul legii, spune că prevederile proiectului său au fost „anulate” de Guvern.

În primul rând, de aceste zile libere vor putea beneficia doar angajaţii care şi-au epuizat zilele legale de concendiu. Mai mult, prevederile privind virarea banilor de la stat după 2 luni încurcă firmele, ridică noi piedici birocratice şi chiar pot afecta capacitatea unor mici întreprinderi de a mai ţine angajaţii.

„Au calcat în picioare o lege care era foarte bună”, spune Cucşa.

„Este o lege de formă”

Aceeaşi problemă, a modului în care sunt acordaţi bani, este ridicată şi de Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Ca parinte legea e binevenită, dar ca mod de aplicare nu mai sunt de acord. Dacă statul îşi va permite să stea 60 de zile după încasarea acelor bani, nu e nicio problemă, dar la privaţi va fi foarte greu.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți

Iulian Cristache spune că se poate ajunge în situaţia în care angajatori să prefere să renunţe la un contract, având în vedere situaţia actuală provocată de pandemie.

„Nu văd ce firme private şi-ar permite să plateacă, sunt aproape pe butuci. Cine şi-ar permite să plateasca din propriul buzunar, apoi să aştepte 60 de zile sa incaseze banul de statul?”, se întreabă el.

Este o lege de formă, care nu rezolvă problema de fond.

Iulian Cristache

Haos pe grupurile de părinţi

Fără un mesaj clar de la autorităţi, părinţii încearcă să afle fiecare cum poate în ce mod se aplică sau se va aplica legea.

Pe grupurile de Facebook pentru părinţi domneşte incertitudinea şi toată lumea a primit de la şcoli şi de la angajatori răspunderi diferite.

Pentru că o formă a legii, cea aprobată de Parlament, e deja în vigoare, mulţi au încercat să obţină deja zilele libere.

„Este cineva pe grup care a depus cerere pentru zile libere angajatorului conform legii 19/2020 si i-a fost aprobată cererea? Eu am aflat de la serviciu că aceasta intră în vigoare după ce este publicată hotărârea de guvern privind detaliile. A mai primit cineva raspunsul acesta?”, întreabă o mamă.

„Am completat exact cererile standard de pe site-ul guvernului. Doar că nu au baza de calcul şi nu se aprobă”, primeşte un răspuns.

„Aceiași problemă şi eu. Nu au metodologia”, se plânge un alt părinte.

Mesajele de genul acesat curg unele după altele.

Nu se aplică şi în cazul creşelor

Aşa cum Libertatea a scris încă de acum două zile, legea are o scăpare: creşele nu sunt considerate unităţi de învăţământ în sensul Legii educaţiei, şi ele nu sunt afectate de decretul privind suspendarea cursurilor.

Nici părinţii cu copii la creşă nu pot beneficia de această lege privind zilele libere, pentru că ea se aplică doar pentru părinţii cu copii la grădiniţă sau şcoală.

Iniţiatorul legii, Marian Cucşa, spune că a discutat cu Guvernul pentru ca şi creşele să fie introduse în lege în şedinţa de miercuri. El spune că a primit şi asigurări în acest sens, doar că OUG-ul adoptat atunci nu face nicio menţiune la creşe.

 
 

Urmărește-ne pe Google News