Turiştii pot plăti cu bani româneşti
A vizitat Israelul alături de sora şi de verişoara sa, iar pentru ele punctele-cheie ale excursiei au fost în momentul în care au atins Mormântul Mântuitorului şi cel în care au primit “botezul” preotului în râul Iordan.
“E prima dată şi pentru mine când ajung aici şi e o mare bucurie”, declară preotul Nicu Dan, din Alba Iulia. A venit “înarmat” cu o cameră video pe care a împrumutat- o unui pelerin să filmeze binecuvântarea dată românilor chiar în Iordan. Au scutit astfel aproape 300 de dolari cât ar fi costat DVDurile pentru tot grupul.
“Ne dorim şi noi să le arătăm celor de acasă acest moment unic în viaţă. Lângă râu sunt camere de supraveghere, iar fiecare ar trebui să plătim 10 dolari pe înregistrare, pentru că au un sistem prin care nu pot fi copiate. O fi Ţara Sfântă, dar aici se scot bani din orice. Şi, culmea, putem achita şi cu bani deai noştri!”, ne spune Anişoara, o altă turistă. Cu toţii sunt surprinşi că “gazdele” le vorbesc româneşte şi nu au nici o problemă să li se plătească cu lei serviciile sau produsele.
Limba română a ajuns limba oficială a turiştilor veniţi din România după ce numărul pelerinilor din ţara noastră a ajuns să depăşească 50.000 pe an. Reprezentanţii agenţiilor spun că cei mai mulţi turişti doresc să călătorească în grup, însoţiţi de un ghid local şi de un preot, care la anumite biserici ţine slujbe.
Preţul sejurului porneşte de la 319 €
“Pe primul loc în topul destinaţiilor pentru pelerinaje se află, categoric, Israelul. Avem un număr mare de cereri şi pentru anul acesta, deşi preţurile au crescut puţin din cauza exploziei dolarului. Tariful pentru un pachet de cinci zile porneşte de la 319 euro de persoană şi include transport, două mese pe zi şi ghid”, declară Marius Pandel, manager la Christian Tour. Potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, cheltuiala medie pe turist în această ţară e de 600 -700 de euro.
“Cei mai mulţi sunt persoane vârstnice, care cu greu adună banii necesari călătoriei. Au micul dejun şi cina asigurate, iar la prânz nu doresc să se oprească pentru a lua masa. Cele mai mari sume se duc pe suvenirurile cumpărate celor de acasă. Dar am avut şi grupuri restrânse, VIP, de oameni prosperi, care au stat la cele mai luxoase hoteluri şi s-au deplasat de la un obiectiv la altul cu limuzina”, ne-a spus Elena Yitshaki, ghid de turism licenţiat pentru Ţara Sfântă.
Ce se vizitează în timpul pelerinajului
Nazaret
Haifa;
Grădinile Suspendate Bahai;
Cana Galileei, unde se vizitează Biserica Minunii;
Biserica Catolică Buna Vestire care adăposteşte o parte a casei lui Iosif;
Capernaum, oraşul unde a locuit Iisus, după ce a plecat din Nazaret;
Ruinele sinagogii din calcar alb, locul în care Iisus a predicat;
Muntele Fericirilor;
Croazieră pe Lacul Galileei;
Râul Iordan;
Bethleem;
Ierihon, oraşul cu cea mai veche istorie din lume;
Aşezământul românesc;
Masada;
Marea Moartă;
Muntele Măslinilor;
Mănăstirea Tatăl Nostru;
Grădina Ghetsimani;
Biserica Mormântului Maicii Domnului;
Intrare în Cetatea Ierusalimului prin poarta Sf. Ştefan; se parcurge Via Dolorosa spre Golgota şi Sfântul Mormânt;
Zidul Plângerii;
Muntele Sion
Biserica Adormirii Maicii Domnului;
Mormântul lui David;
Biserica Naşterii Domnului din Bethleem.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro