- Luminiţa Stan, Galaţi: “Am venit cu fiica mea de la 8 dimineaţa. Este groaznic, e ora 12.00 şi nu a reuşit să se apropie de uşă! Total necivilizat. Ieri a reuşit să se înscrie la Litere şi azi trebuie să reuşească la ASE, pentru că vom pleca acasă. Am bagajul cu mine pentru că la noapte nu mai avem unde să stăm. Aseară am stat la o rudă. Urâtă experienţă.”
- Laurenţiu Petru, Bucureşti: “Sunt de puţin timp aici dar mi-e groază să intru în mulţimea aceea. Am media 8,51 la Bac şi vreau să mă înscriu la Contabilitate. Dacă reuşesc azi, o să mă duc foarte repede şi la Politehnică să îmi depun dosarul. Aş vrea să încerc să mă înscriu la Facultatea Inginerie electronică sau la Automatică”.
- Mihaela Ion, Bucureşti: “Încerc să mă înscriu la mai multe facultăţi ca să am şanse mai mari. Stau la coadă de o oră şi deja nu mai rezist. Înaintăm puţin şi pe urmă suntem împinşi din nou în spate. Şi asta pentru că se încearcă accesul din mai multe direcţii. Ar trebui o minimă organizare să nu se mai îmbulzească toată lumea.”
- Paul şi Elena Frant, Râmnicu Vâlcea: “Am ajuns la 8.30, dar erau familii care stăteau de la 6 dimineaţa. E inadmisibil să nu găsească un mod civilizat de înscriere. Fiica noastră se va înscrie şi la facultatea cu acelaşi profil din Sibiu, e mai aproape de casă.”
De ce s-au înghesuit încă din prima zi de înscriere sute de candidaţi pe cele aproape 5.000 de locuri disponibile (n.r.- 2.683 fără taxă şi 2.269 cu taxă) de la Academia de Studii Economice din Capitală? Un posibil răspuns ar fi modul în care se face admiterea… pe bază de dosar, adică pe baza mediei de la bacalaureat.
«Vin persoane cu media 6 sau 7»
“S-au strâns încă de la 7 dimineaţa! Sunt persoane care au media 6 sau 7!”, ne-a spus ruda unei candidate. Într-adevăr, ieri, în faţa ASE-ului, a fost “măcel”, deşi înscrierile ţin până sâmbătă, 21 iulie. De altfel, patru candidaţi au leşinat în îmbulzeală. “Sunt trei cozi şi toate se înghesuie pe o singură intrare. Sunt oameni din toată ţara! Îi lasă să intre câte cinci şi înăuntru mai stau nu ştiu câte ore pentru că la înscriere intră câte unul!”, ne-a spus, supărată, mama unei potenţiale studente la ASE. Şi anul trecut Academia s-a confruntat cu această problemă. Din păcate, anul acesta organizarea precară s-a menţinut. “Un bodyguard a făcut nişte liste ca să fie strigaţi în ordinea în care au venit. A fost ceva improvizat. Când s-a aflat la secretariat au venit şi au anulat tot”, ne-a spus sora unei candidate. Aşa a început haosul. În jurul orei 12.00, la intrare erau tineri care abia reuşeau să ţină actele de înscriere deasupra capului, pentru a nu le strivi. Din când în când, cineva începea să împingă mulţimea în spate. Unii erau pur şi simplu striviţi, alţii se călcau în picioare. Nu au lipsit ţipetele de durere sau de disperare şi nici înjurăturile. Totul, la poarta unei instituţii de învăţământ considerate de elită… Tipic românesc, cum ar spune majoritatea…, din păcate!
Tinerii se pot înscrie la facultate până pe 25 iulie
Înscrierile pentru admiterea în învăţământul superior au luat startul de la începutul acestei săptămâni şi se vor încheia cel mai târziu pe 25 iulie, aşa cum se întâmplă la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală. După această dată, mai multe facultăţi vor organiza examene de admitere, iar altele vor demara concursul de dosare care va dura până la sfârşitul săptămânii viitoare. Astfel că, până la finele acestei luni, mulţi dintre cei care îşi doresc să devină studenţi vor afla unde vor studia anii următori.
Margherita vrea să ia Bac-ul ca să plece în Hawaii
Margherita, fiica lui Ioniţă şi a Vioricăi de la Clejani, are planuri mari pentru vara aceasta. Fata speră să ia Bac-ul în sesiunea din august, după ce l-a picat de două ori, iar apoi să plece într-o vacanţă în Hawaii. “Dacă iau examenul, mi-aş dori să merg în Caraibe sau în Hawaii. Pe 6 august, o să fac 20 de ani şi poate tatăl meu o să-mi ofere un cadou frumos, o vacanţă, sau, de ce nu, o maşină”, a declarat Margherita pentru publicaţia Atitudinea de Constanţa. Margherita (foto) a adăugat că i-ar plăcea să pozeze sexy în Playboy. “M-ar tenta. Aştept ofertele, m-am bronzat cât de cât, mă mai bronzez. Arăt bine, cum să nu pozez?”, a mai spus tânăra.
Iată pe ce facultăţi «s-au bătut» studenţii anul trecut
- Ca şi acum, şi anul trecut, Academia de Studii Economice a fost asaltată de cel mai mare aflux de candidaţi, pentru că s-au înscris 9.500 de tineri pentru 4.100 de locuri, chiar dacă, de fapt, concurenţa a fost de 2 pe loc.
- La Medicină Generală au fost 4 candidaţi pentru un loc, iar per total, la Universitatea Carol Davilla s-au înscris peste 3.000 de aspiranţi la titlul de student.
- La Universitatea din Bucureşti au concurat 4,4 tineri, iar facultatea la care a fost cea mai mare competiţie de 70 de candidaţi pe loc a fost cea de Limbi Moderne Aplicate.
- La Politehnică şi-au depus dosarele 6.751 de concurenţi pentru 4.700 de locuri(1,4 candidaţi pe loc). Cea mai mare concurenţă a fost la Facultatea de Inginerie Medicală, cu 449 de înscrişi pe 50 de locuri(10 concureţi/loc), iar cea mai mică, mai puţin de un candidat pe loc a fost la Facultatea de Ştiinţe Aplicate, cu 100 de locuri pe care s-au înscris 45 de tineri.
- Bătălie de 5 candidaţi pe loc s-a dat şi la Academia de Poliţie, unde s-au înscris 2.653 de candidaţi pentru 551 de locuri.
Au greşit până şi subiectele de la titularizare
Incredibil! Autorii subiectelor de examen de anul acesta au dat greş până şi la cerinţele testelor de titularizare, nu doar la Evaluarea Naţională. Ieri a avut loc proba de limba şi literatura română, dar profesorii care au susţinut examenul au fost şocaţi de cerinţe: unul din subiecte nu se regăsea în programa şcolară pe care au avut-o de învăţat. Dascălii au sesizat comisia de examinare, care a modificat subiectele chiar în timpul testării.
Fotografii: Gabriel Miron