Unde poate duce gelozia împinsă la extreme? La un atac la siguranţa naţională, spun specialiştii Serviciului Român de Informaţii, dacă ai proasta inspiraţie să-ţi spionezi apropiaţii ascultându-le telefoanele.

Acţiunea antiteroristă a DIICOT şi a SRI, desfăşurată miercuri dimineaţă, în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, s-a soldat cu 47 de reţinuţi. La descinderile făcute de mascaţi au fost descoperite sute de dispozitive de urmărire şi de ascultare ce pot fi folosite legal doar de instituţiile specializate.

Din dosarul de spionaj prin telefon, reiese că, din cauza geloziei ori a lipsei de încredere în parteneri, ziarişti, oameni de afaceri, judecători, avocaţi şi chiar politicieni au folosit softurile de interceptare a telefoanelor mobile cumpărate de pe internet, chiar dacă ştiau cu toţii că fac ceva ilegal.

SRI, concurat de infractori

Specialiştii SRI avertizează că folosirea unor dispozitive care permit interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, ale discuţiilor în mediul ambiental, ale transmisiilor tip SMS şi ale transferului neautorizat de date din sisteme informatice reprezintă, pe lângă o infracţiune, un atentat la siguranţa naţională a României. Pe lângă acest lucru, ancheta mai scoate la iveală o informaţie de-a dreptul şocantă, şi anume că SRI – singura insituţie abilitată prin lege să asculte telefoanele mobile – ar putea fi concurată de un simplu soft specializat pus în vânzare, cu 800 de lei, pe internet.

Duşi în faţa judecătorilor

35 de persoane, printre care o judecătoare din Bucureşti, un ofiţer SPIR din Botoşani şi un fost parlamentar din Dolj, au fost duse în faţa magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia, de procurorii DIICOT, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul interceptărilor telefonice. Toate sunt acuzate de încălcarea Legii Siguranţei Naţionale şi de infracţiuni informatice, după ce au interceptat convorbirile telefonice ale unor apropiaţi. Spionii riscă 12 ani de detenţie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News