“Pe lângă uniformă şi cravata de pionier, care erau obligatorii, fetelor li se cerea să poarte cordeluţă. Norocul meu că nu aveam părul lung, pentru că aş fi fost obligată să-l port împletit în două codiţe ”, îşi aminteşte Mirela Dinică de viaţa de şcolăriţă din anii 80. Tot la capitolul “amintiri din comunism”, la loc de cinste sunt… activităţile patriotice. “Trebuia să strângem maculatură şi să o ducem la şcoală. Noi, cei din Bucureşti, nu făceam practică agricolă decât la liceu. La ţară însă se făcea din şcoala generală. Aşteptam cu nerăbdare perioada practicii agricole, când mergeam la cules şi la sortat de legume în fermele din apropierea oraşului. Ne bucuram că scăpăm de ore şi, în plus, ne şi distram”, ne-a spus Mirela.

În ceea ce priveşte ţinuta, regulile erau clare. “Îmi amintesc de faptul că eram obligate să purtăm ciorapi de culoarea piciorului, iar atunci la modă erau cei negri plasă. Îmi mai puneam câteodată din cei negri şi mă feream de profesori, pentru că riscam să fiu dată afară din liceu în ziua respectivă”, ne-a spus amuzată Mirela.

Şcolarii de azi fac parada modei

După 1989, lucrurile s-au schimbat radical. Uşor-uşor, s-a renunţat la uniformă, iar pe măsură ce tinerii, inclusiv elevii, începeau să simtă “mirosul” libertăţii, voiau să guste din plin din tot ce era nou. Aşa s-a ajuns ca şcolile în care învaţă copiii de bani gata să devină podium de defilare pentru fetele care nu mai ştiu cum să-şi afişeze hainele şi accesoriile luxoase, iar parcările din jurul instituţiilor de învăţământ să arate ca nişte showroom-uri cu maşini de lux.


Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News