În acest moment al anchetei, principalii suspecţi ar fi Eugen şi Adrian Preda, cunoscuţi membri ai lumii interlope bucureştene, dar şi fraţii Alexandru şi Liviu Iordan, proprietarii depozitelor din Ciolpani şi Dragomireşti în care au fost găsite 20 şi, respectiv, 27 dintre armele dispărute de la UM 01916. În timp ce fraţii Iordan – daţi în urmărire generală şi consemn la frontieră – erau prinşi la Buşteni, în trafic, capii clanului Preda erau audiaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Fireşte, nici unul dintre mafioţi nu recunoaşte că ar avea vreo implicare în furtul de armament din luna februarie, dar anchetatorii au făcut legătura între cele două clanuri şi au stabilit chiar şi rolul fiecăruia în afacerea cu arme. Conform unor surse judiciare, Eugen Preda – implicat şi în imensul scandal de la Plaza Mall ZILEI- Drumul Taberei, de la sfârşitul lui februarie 2009, când zeci de oameni din banda lui s-au bătut cu agenţii BGS – ar fi coordonat totul.

Armele, ascunse în depozite de lemne

El ar fi aflat că unitatea militară din Ciorogârla, Ilfov, era un “punct mort”, cu pază slabă sau inexistentă, şi ar fi acţionat. I-ar fi îmbătat pe puţinii militari aflaţi în pază, ar fi furat armele pe care, apoi, le-ar fi plasat interlopilor Iordan pentru a fi scoase pe piaţa neagră. Care a fost veriga slabă în primul furt de armament din România? Pe de o parte, se spune că furtul mitralierelor şi legăturile dintre mafioţi ar fi fost deconspirate după apariţia, imprudentă, a unui anunţ în presă în care nişte indivizi scoteau la vânzare, prin februarie, imediat după descoperirea lipsei armelor, mai multe mitraliere AKM.

Ofiţeri sub acoperire ar fi intrat pe fir, ar fi negociat preţul şi ar fi ajuns la aceste depozite pentru lemne din Ciolpani şi din Dragomireşti, unde erau ascunse armele. Cum atunci nu se putea face legătura cu mafioţii din clanul Preda, anchetatorii au aşteptat momentul oportun. Pe de altă parte, se vorbeşte că militarii arestaţi în acest caz, eliberaţi cu numai două zile înainte de declanşarea raziilor care au vizat 45 de adrese din Bucureşti, Ilfov şi din mai multe judeţe din ţară, ar fi “ciripit” în schimbul libertăţii lor…

Audierile au continuat pe durata zilei de ieri la DIICOT, unde au fost aduse peste 60 de persoane, dintre care cinci au fost reţinute. Surse judiciare spun că ancheta va viza şi câteva “nume grele” din Ministerul Apărării, care nu ar fi străine de furtul celor 62 de mitraliere.

Fraţii Preda au declanşat scandal şi la «Interne»

Numele fraţilor Preda a mai fost legat de un scandal şi la sfârşitul lunii februarie. Atunci, dintr-un motiv aparent banal – cearta pe un loc de parcare – a fost declanşat un război sângeros între membrii clanului Preda şi agenţii BGS care păzeau Plaza Mall România – Drumul Taberei. La Poliţia Capitalei a fost declanşată o anchetă internă în urma căreia mai mulţi ofiţeri – găsiţi vinovaţi că nu au ştiut cum să comande trupele de mascaţi aduse la faţa locului – au plătit cu funcţia sau cu penalizări din salariu. Fraţii Preda au fost închişi o scurtă perioadă de timp şi apoi au fost eliberaţi. Nimeni nu a făcut legătura între ei şi zvonurile conform cărora alţi o sută de bătăuşi aflaţi sub comanda lor aşteptau un semn pentru a declanşa iadul la mall.

Dispariţia a provocat cutremur la «Apărare»

La data de 28 ianuarie, Ministerul Apărării făcea public faptul că din depozitul unităţii militare 01916 – Ciorogârla lipsesc mai multe arme. Nu se făceau precizări cu privire la tipul şi numărul acestora. Sunt audiate peste o sută de persoane, dar nici urmă de arme sau de hoţi. Scandalul se extinde şi şeful statului major al Forţelor Aeriene, şeful de resurse, comandanţi din Poliţia Militară, şefi ai Direcţiei de Contrainformaţii şi Siguranţă Militară sunt demişi.

Din cei 11 militari reţinuţi iniţial şi trimişi apoi în judecată, şapte au rămas în arest până miercuri, 23 decembrie, când au fost eliberaţi. Două zile mai târziu a fost declanşată megaoperaţiunea de prindere a hoţilor.

Ultima oră
Eugen Preda a fost reţinut
Până la închiderea ediţiei, anchetatorii au emis ordonanţe de reţinere pe numele a 15 persoane printre care se numără Eugen Preda şi Daniel Stinghe, fost component al lotului naţional de decatlon.

 
 

Urmărește-ne pe Google News