Înaintea Revelionului de acum 100 de ani, inginerul BBC, AG Dryland, s-a căţărat, echipat cu un microfon, pe un acoperiş din faţa Parlamentului britanic pentru a înregistra sunetul Big Ben la trecerea în anul 1924. Postul britanic BBC fusese înființat cu un an în urmă, în 1922.
Pe 31 decembrie 2023, Andrew Strangeway, un mecanic ceasornicar, a fost în vârful Turnului Elizabeth, care are o înălţime de 96 de metri şi care adăposteşte Big Ben şi alte patru clopote. Alături de alţi doi colegi ceasornicari, Strangeway, 37 de ani, a făcut ultimele verificări pentru a se asigura că orologiul funcţionează corect, cu o precizie de câteva fracţiuni de secundă.
Big Ben se află în vârful turnului Elizabeth, numele cu care a fost rebotezat „Clock Tower” în 2012, cu prilejul jubileului de diamant al fostei regine Elisabeta a II-a. Înainte de renovare, ceasornicarii verificau precizia orologiului cu ajutorul telefoanelor mobile. În prezent, orologiul este calibrat prin GPS, graţie Laboratorului naţional de fizică.
Metoda pentru reglarea orei a rămas însă foarte tradiţională: sunt folosite monede vechi pentru a adăuga sau a extrage din greutatea care acţionează asupra arcurilor gigantice ale orologiului, iar astfel se adaugă sau se scade o secundă.
Unul dintre cele mai faimoase simboluri ale Londrei, Big Ben, a fost inaugurat în 1859, iar clopotul cântăreşte aproape 14 tone.
Gabryella • 02.01.2024, 17:41
Reabilitarea lui este de apreciat ,ar fi fost fost păcat sa nu fie funcțional.