Noua pentru infern. Noua militari – piloti, mecanici de bord, operatori – au vazut cum, zi si noapte, arde muntele. Au vazut cum valvataia ucigasa, care a rapus zeci de vieti, a incolacit amenintator cerul pe care parca l-a topit. Au fost acolo, in inclestarea teribila dintre flacari si natura. Noua romani care si-au lasat vietile in mana destinului si au intrat in matca focului pentru a-l slei de puteri. Ieri, cei noua aviatori de la Unitatea Speciala de Aviatie a ‘Internelor’ s-au intors acasa, din Grecia, dupa o saptamana groaznica de lupta cu incendiile de padure.
Cand au aflat ca vor merge cu elicopterul in Grecia, sa stinga incendiile care au pustiit totul in jur, membrii echipajului erau, fiecare, la treburile lor. Unii pe litoral, intr-o misiune, altii acasa, langa familii. Chiar si asa, militarii s-au adunat in graba si au pregatit totul ca la carte. Plan de zbor, harti de navigatie, aprobari de survol. Nici unul dintre cei noua, care impreuna au 15.000 de ore de zbor, nu si-a inchipuit insa vreo clipa ce imagini de cosmar aveau sa vada, prin ce situatii limita vor trece acolo, in muntii si dealurile insulei Evia. ‘Nu am vazut in viata mea asa ceva. Ardea totul pana la cer. Trebuia sa intram cu elicopterul in vagaunile alea, sa stingem focurile care erau peste tot. A fost ceva incredibil, de neimaginat’, povesteste comandorul Romeo Lupu.
Echipajul romanesc primea misiunile, in zorii fiecarei zile, in functie de evolutia incendiilor. Apoi, ridicau elicopterul de la sol si porneau spre mare, unde umpleau instalatia pentru apa, montata sub aparatul de zbor. Cu ‘galeata’ plina cu trei tone de apa de mare, singura sursa din zona, porneau apoi spre inima infernului. Se duceau la lupta cu flacarile devastatoare. Drumuri de 30 – 40 de kilometri facute in 10 ? 15 minute, doar la dus. Zilnic, 12 ore de zbor, in pantecul elicopterului incins la aproape 60 de grade, deasupra limbilor de foc care ‘prajeau’ pasarea de fier. ‘Nici o senzatie nu se compara cu aceea in care scoti vasul plin cu apa din mare. Elicopterul abia trage si tremura din toate incheieturile. Ai senzatia ca nu va rezista, ca se va lasa cu tine. Atunci aparatul cu tot echipamentul si combustibilul din rezervoare are 12 tone si jumatate. Cu el intram in foc si lasam apa acolo unde credeam noi ca e mai bine. Semnul ca am reusit sa lansam apa peste foc erau aburii incinsi care se ridicau in cateva secunde. Cand eliberam cele trei tone de apa in doar trei secunde, elicopterul era brusc impins in sus, chiar si 30 de metri. Nu vrei sa stii cum e’, adauga Nicolae Canache, unul dintre mecanicii de bord.
Nici o lansare de apa nu se facea fara maistrul militar Ion Chirita, ‘Little John’, cum ii spun camarazii. Barbatul a fost, in fiecare inclestare cu limbile de foc, ‘ochiul’ echipajului. Intins pe burta in pragul usii deschise a elicopterului, ‘Little John’ ‘fotografia’ zona si stabilea focarele de incendiu care trebuiau tintite. Totul se facea doar din ochi, fara nici un aparat, fara nici un ceas.
‘Pilotii nu vad ce e sub elicopter. Eu vorbeam cu ei prin statie, la microfon. La doar zece metri deasupra focului, unde aerul frige, trebuia sa le dau toate indicatiile. Un metru la dreapta, doi la stanga, ridica-te sau lasa-te. Cand totul era perfect, lansam incarcatura de apa. Apoi, ieseam in viraj dupa coama dealurilor in flacari’, isi aminteste ‘Little John’.
Dupa ce in ultimele doua saptamani sudul Greciei a fost cuprins de incendii care au facut peste 64 de victime, duminica, statiunea Halkidiki, din nordul tarii, a fost acoperita de ape. In cateva ore, ploile torentiale insotite de grindina au inundat statiunea. Apa venita de pe versantii muntelui a luat masinile de pe strada si le-a aruncat in mare. Printre cei surprinsi de furtuna sunt si romani, insa din fericire nu s-a raportat nici o victima.
S-au antrenat pe Valea Doftanei
Elicopterele pilotilor de la Unitatea Speciala de Aviatie a ‘Internelor’ au fost dotate in vara aceasta cu instalatia pentru stins incendii, in valoare de 35.000 de euro. Inainte de a participa la stingerea focurilor care, saptamani la rand, au mistuit Grecia, militarii romani s-au antrenat pe Valea Doftanei. Acolo au exersat umplerea cu apa a ‘galetii jucause’ si golirea acesteia, de la inaltime, peste niste flacari imaginare.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!