Ioana* a căutat o vilă pentru a petrece Revelionul cu prietenii. A găsit un anunț pe Olx și a intrat în contact cu persoana care-l postase.
Anunțul avea fotografii, totul părea ok, spune ea.
Persoana în cauză a cerut un avans de 1.500 de lei dintr-un total de 5.000 de lei. A trimis chiar și o copie de buletin.
„Am încheiat un «contract» cu fratele tipului. Acum, surpriză: nu mai răspunde la niciun telefon, iar anunțul a fost șters”, spune ea.
Așa că grupul de prieteni a rămas cu banii luați.
Căutând mai departe, aceștia au găsit și buletinul de identitate pe internet, iar acesta este dat pierdut.
Olx trimite păcăliții la Poliție
Platforma online Olx spune că anunțul a fost postat în data de 23 noiembrie, iar în data de 5 decembrie a fost șters. Compania a primit o sesizare în data de 7 decembrie și a transmis un mesaj celui reclamat, dar nu a primit răspuns.
Recomandările noastre au fost și în acel punct ca utilizatorul să înceapă demersurile la Poliție, pentru a putea furniza toate datele de care autoritățile au nevoie în acest caz.
Olx:
Compania spune că în perioada octombrie-decembrie a acestui an, echipa sa antifraudă a verificat zilnic peste 500 de anunțuri, iar dintre acestea, în medie, 1-2 sunt false.
Până acum, societatea spune că a închis 45 de conturi strict legate de anunțuri de cazări de Sărbători.
Olx susține că monitorizează anunțurile 24 de ore din 24 și că a reușit să blocheze peste 90% din tentativele de fraudă.
La ce trebuie să fii atent
Societatea spune că utilizatorii trebuie să fie atenți la datele de contact, pozele, prețul, adresa, numele și termenii și condițiile contractului, iar dacă acestea trezesc suspiciuni, să contacteze Olx pentru a verifica mai departe contul respectiv.
Raportările se pot face pe: contact@olx.ro, chat OLX sau secțiunea Raportează din cadrul fiecărui anunț.
Compania a realizat un ghid cu principalele aspecte care trebuie verificate în cazul anunțurilor de acest tip:
- datele de contact – dacă vânzătorul nu poate fi contactat la telefon, trebuie contactată echipa suport a platformei. Compania recomandă ca discuțiile să fie purtate prin mesaje Olx, nu pe WhatsApp sau e-mail.
- adresa – aceasta poate fi căutată pe Google Maps sau Google Streetview, astfel încât să fie verificat dacă chiar există proprietatea din anunț la adresa în cauză.
- numele – orice pensiune respectabilă are o denumire prin care poate fi găsită, conform Olx. Dacă nu are unul trecut pe site, trebuie să întrebați care este numele, pentru a o putea verifica și pe alte site-uri.
- prețul – există două semne dacă ceva este în neregulă: fie prețul este neobișnuit de mic față de cel al cazărilor similare, fie avansul este deosebit de mare.
- termenii și condițiile contractului – documentul trebuie analizat cu atenție înainte de semnare pentru a vedea dacă există clauze defavorabile sau suspecte.
- link-ul platformei în care faceți plata trebuie să fie neapărat de forma „https”, adică cu „s” în coadă. Acesta vine de la „secure”, ceea ce înseamnă securizat. Acest lucru garantează că plata este sigură. Link-ul trebuie să conțină o iconiță cu un lacăt închis în dreptul câmpului de căutare.
Schemă cu repetiție
Libertatea a scris anul trecut despre același gen de înșelăciune.
În acel moment, era vorba de o escrocherie de peste 35.000 de euro, când zeci de români au plătit avansuri pentru rezervări în Sinaia, dar apoi cei care se dădeau reprezentanți ai unei agenții imobiliare au dispărut fără urmă.
Mai mult, inclusiv patroana agenției imobiliare a depus plângere la poliție, deoarece altcineva a folosit numele firmei pentru operațiuni.
Ioana* – numele a fost schimbat pentru a proteja identitatea persoanei respective.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro