„La capitolul notificări de dare în plată, avem total notificări la 20 iulie, 3.907 notificări, din care contestate de către bănci 2.634, adică 67,4%. 404 debitori au notificat mai mult de două credite, de aceea numărul total de debitori este mai mic decât totalul notificărilor, respectiv 3.398 de debitori, dar majoritatea au depus notificare pentru un singur credit”, a mai declarat Isărescu.
Românii s-au săturat de bănci
Potrivit datelor făcute publice de Isărescu, 56% dintre notificări vizează credite cu întârzieri de peste 90 de zile, iar 44% nu au fost şi nu sunt credite cu probleme. În cele mai multe cazuri din aceste câteva mii de cazuri, valoarea creditului rămasă de rambursat este mai mare decât valoare garanţiei imobiliare.
„Există o motivaţie clară de dare în plată pentru că valoarea casei era mai mică decât valoarea creditului şi debitorul era stimulat să efectueze această operaţiune. Avem în această situaţie 64% din numărul notificărilor şi 75% din valoarea expunerilor notificate. În cazul a 504 notificări, valoarea garanţiei este mai mare decât a creditului rămas de plată”, a mai spus guvernatorul BNR.
Cei mai mulți dintre cei care au depus cerere pentru darea în plată aveau un grad de îndatorare de peste 65%, iar creditele pentru care s-au depus notificări, au valoare de peste 300.000 de lei.
Teama băncilor, nejustificată
Deși au făcut o serie de studii și sondaje, peste alte analize prin care se arăta cât de periculoasă este darea în plată, doar, doar or influența factorii decizionali din România, datele colectate de BNR arată o cu totul altă realitate.
Potrivit lui Isărescu, suma totală a notificărilor, adică acel 1,13 miliarde de lei, nu reprezintă decât 1 procent din totalul creditelor date perfoanelor fizice și 2% din creditele imobiliare.