Organizatorii și-au propus ca prin intermediul acestui eveniment să asculte vocea celor care lucrează zi de zi în sistemul medical, practic să afle nemulțumirile medicilor din România. Printre subiectele importante abordate de către medici s-au numărat: migrația personalului medical, posturile vacante pentru doctori care nu sunt scoase la concurs, nivelul scăzut de salarizare și condițiile materiale limitate din unitățile sanitare, situația incertă a ghidurilor și protocoalelor din spitale care pun medicii, de cele mai multe ori, în dificultate.
Medici din spațiul non UE ne pot salva
Una dintre personalitățile care a luat cuvântul în cadrul conferinței este Conf. Dr. Laurentiu Belușică, Directorul Medical al Consiliului Județean Călărați, care a venit cu soluția salvatoare pentru anumite probleme ”migrarea” medicilor români. Folosind ca sursă de inspirație regatul Marii Britanii, care la începutul secolului XX a importat din Pakistan circa 10.000 de bărbați tineri pe care i-a instruit ca șoferi de autobuz rezolvându-și astfel una dintre probleme, Belușică a venit cu o idee.
“Fenomenul hemoragic este cronic și se află la nivelul extremității cefalice așa că nu putem pune un garou pentru ca “pacientul” (sistemul medical) moare. Așadar, soluția nu este împiedicarea medicilor să plece din țară, ci găsirea unor substituenți. Astfel propunerea facuta de anumite personalitati ale vremii de a stopa plecarea printr-o legislație restrictiva si limitative, cel putin personal, o dezavuez. Prin urmare ce facem? (…) Propun în mod ferm executivului și legislativului găsirea și adoptarea, în regim de maximă urgență, a unui pachet de măsuri care să permită accesul, în condiții legale, al cadrelor medicale din spațiul non UE în România”, a spus Belușică.
Mai mult decât atât, acesta a precizat că într-o primă etapă un număr de 2.000 – 3.000 de medici, măcar pentru o perioadă limitată de timp, ar scoate țara din impas. Numărul de cadre medicale de care țara noastră ar avea nevoie în prezent depășește 13.000 de persoane, potrivit conferențiarului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro