În ultimii ani, din cauza nivelului de trai tot mai scăzut, bulgarii s-au pus pe mâncat margarină, mult mai ieftină decât untul, iar acest lucru le-a afectat serios sănătatea.
Popularitatea margarinei creşte în continuare, mai ales că pe posturile de radio şi de televiziune sunt numeroase spoturi publicitare care susţin că o marcă sau cealaltă e bună pentru copii şi, mai mult, că tipul respectiv de margarină previne bolile cardiace.
Specialiştii de la Agenţia bulgară pentru siguranţa alimentară au decis să ia măsuri şi să ceară interzicerea vânzării în ţara lor, după ce au constatat efectele nocive ale grăsimilor trans care afectează metabolismul.
De altfel, recent, şi administraţia americană pentru alimente şi medicamente a decis că uleiurile hidrogenate, de tipul margarinei, nu mai sunt sigure pentru consum.
«Poate provoca accidente cerebrale»
Şi românii sunt consumatori înfocaţi ai margarinei, iar specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi (foto) atrage atenţia că acest produs e periculos.
“La preparare, grăsimile vegetale sănătoase sunt transformate în grăsimi artificiale, printr-un procedeu ce distruge acizii graşi esenţiali şi naşte acizii trans. Aceştia provoacă tulburări în metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizează în ateroscleroză, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale“, explică profesorul Mencinicopschi.
“Mai bine mâncăm unt şi slănină de porc decât margarină. Nu daţi margarină, mai ales copiilor!”, adaugă el.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!