„Avem discuţii pe acest subiect. Sunt două copii. Una primită de fostul prim-ministru – şi făcute de acelaşi lucrător, armurier. Una este în biroul meu şi una a fost primită de Adrian Năstase, fiind donată la Putna”, a declarat Marcel Ciolacu.

Scut rotund indian, secolul al XVI-lea; sabie katana de samurai; şi sabia lui Ştefan cel Mare – expuse la Palatul Topkapı din Istanbul. Foto Georges Jansoone / Wikimedia.org

Timp de 460 de ani, sabia nu a mai părăsit Turcia. Ea a fost expusă ultima dată în țara noastră în iulie 2004, la Muzeul Național de Artă al României. Cu această ocazie Guvernul Turciei a donat o copie a sabiei statului român.

Sabia, făcută din oțel de Toledo, a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare în Turcia

Există două variante distincte referitoare la modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruita de Ștefan cel Mare sultanului, cu putin timp înainte de a muri.

Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Atunci, turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.

În prezent ea se află în sala dedicată armelor, în muzeul Topkapî din Istanbul, marele palat al sultanilor otomani.

Sabia are lungimea totală de 125 cm (lama de 102 cm), cu un mâner îmbrăcat în fir din argint împletit și cântărește circa 2,5 kilograme.

Pe fața superioară a discului apare inscripția: „Eu domnul Ștefan, voievod!” împreună cu semnul crucii.

Urmărește-ne pe Google News