Direcțiile de Sănătate Publică din România au fost depopulate, numeric și calitativ, începând de acum un deceniu, explică un înalt funcționar public din sistemul de sănătate, care a vrut să transmită, prin Libertatea, informații pentru cetățeni despre ceea ce el spune că e un pericol real ca sistemul sanitar să se blocheze.
Dacă vom scăpa, când toată această criză se va termina niște oameni vor trebui să plătească pentru ce s-a întâmplat! Toată lumea dă în DSP-uri și în spitale. Au păcatele lor. Dar abia la începutul lui martie au fost deblocate sumele de bani către spitale pentru a cumpăra singure materiale de protecție. Ce a făcut atâtea luni Ministerul Sănătății?
Specialist din sistemul de Sănătate:
-De ce ați decis să oferiți oamenilor informații?
-Pentru că, dacă după Colectiv s-au aflat câteva lucruri, acum oamenii cu adevărat se vor înfiora.
-La ce vă referiți?
-La iresponsabilitatea cu care mai marii Sănătății au tratat nu doar criza COVID-19, ci și sănătatea publică în ultimii mulți ani.
-Bine, asta se știa. Ne dați un exemplu necunoscut oamenilor?
-În 2010, DSP-urile aveau cam 4.900 de posturi la nivelul țării. În 2019 ma aveau exact 3.862.
-Adică au fost concediați 1.000 de oameni.
-Da, dar să explicăm oamenilor de ce. Ori de câte ori s-au cerut măsuri de reducere a personalului, Ministerul Sănătății și-a protejat personalul și schema și a tăiat de la DSP-uri. Mulți oameni buni și-au pierdut încrederea și au plecat.
”S-a ajuns în situația în care anumite județe să nu mai aibă doctori în structura DSP. Nu doctori epidemiologi, de aceștia nu mai vorbim. Doctori pur și simplu!”
-Cine a făcut acest lucru?
-Să ajungem și la nume. Există niște nemuritori în Ministerul Sănătății. Tăierile le propunea Doinița Tănase, directorul direcției de management și structuri unități sanitare.
-Dar DSP-urile erau în subordinea Inspecției Sanitare de Stat din Minister. Ei nu știau că se distruge sistemul de control al sănătății publice?
-Ba da, dar nu realizau. Cine să realizeze, doamna Amalia Șerban, care răspunde de acest domeniu din antichitate în minister și e total mediocră?! Dânsa e prietena tuturor celor pe car-i vedem azi dându-ne lecții la televizor… Alexandru Rafila și alții, care și-au schimbat declarațiile permanent în legătură cu COVID-19.
-Însă…
-Pe scurt, au concediat prin 2003-2004 un număr de 1.000 de oameni la DSP-uri de care acum și-au dat seama că au nevoie!
”Cum să dai afară 1.000 de oameni când DSP-ul aprobă cu ce dai pe trotuare, cum arată listele de izolare, cine face analize, cum arată analizele epidemiologice, cum arată circuitele din spitale? Vă dați seama ce volum de muncă și ce iresponsabili au fost cei care au tăiat?!”
-Au fost demiși mulți directori de DSP.
-Da, unii nu-și făceau treaba, fără discuție. Știți care era situația reală de la București? Mergeau la aeroport și nici măcar nu se desfăcuseră sacii cu declarațiile pe proprie răspundere ale celor care intrau în izolare! Saci întregi cu declarații neintroduse în calculator. Asta au găsit doamna Acatrinei, numită interimar, și colonelul Smarandache, care o ajută, la DSP București, la începutul lui martie.
-Un colonel la DSP?
-Da, publicul nu știe, dar implicarea Armatei este mai mare. De pildă, când o parte din personalul ministerului, inclusiv cei din cabinetul ministrului Costache, au mers în izolare, personalul cabinetului a fost înlocuit cu militari.
-Asta e bine?
-Nu știu. Ce știu e că dezordinea e mult mai mare decât se știe.
”Există în ultima perioadă o problemă cu testele false. Sunt tot mai multe orașe unde se întâmplă asta, unele sunt cunoscute publicului, cum e cazul copiilor de la Timișoara altele, nu. Or, dacă nu ai încredere în teste, în ce mai ai încredere?”
-Călin-Popescu Tăriceanu a întrebat public și nu i-a răspuns nimeni: au știut șefii sănătății de la SRI din timp despre epidemie?
-În decembrie, ministrul Costache fusese informat că vine ceva grav, serios, iminent. Spitalele au strigat luni de zile să-și ia materiale de protecție. Abia la începutul lui martie li s-au deblocat plățile. Dar asta nu înseamnă că acum e bine. Dimpotrivă. E un haos. Nu știu cum să deconteze, circuitele financiare nu sunt unitare. Nici Casa de Sănătate nu știe ce să facă. Toate acestea au efecte asupra pacienților, în final, acum, în criza care abia a început.
-Decidenții din sănătate sunt conștienți de gravitatea situației?
-Unii, da. Alții, nu. Doamna Bumbac, eterna secretar general, și-a luat concediu când a fost dată jos și mutată într-o direcție. Se poartă acum concediul în Ministerul Sănătății, vă dați seama unde am ajuns?! Asta după ce doamna Bumbac a protejat-o cât a putut pe doamna Nica, de la SUUB, unde spitalul a devenit unul cu mari probleme. Sunt multe, foarte multe probleme, pericolul este imens.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro