alimentele care i se serveau. De asemenea, construirea mai multor palate a reflectat incercarile sale de a se ascunde, potrivit raportului prezentat de Charles Duelfer, transmite cotidianul Washington Post, in editia electronica de joi.
Din acest motiv, dictatorul irakian a utilizat telefonul doar de doua ori, dupa 1990. Spre finalul perioadei in care s-a aflat la conducerea Irakului, Saddam Hussein s-a izolat tot mai mult si a devenit tot mai preocupat de propria siguranta, bazandu-se cu precadere pe membrii clanului sau din Tikrit.
insa, in pofida temerilor sale fata de forta militara a Statelor Unite, Saddam Hussein era extrem de interesat de filmele si literatura americana, una din cartile sale preferate fiind „Batranul si marea”, de Ernest Hemingway. Saddam spera intr-o imbunatatire a relatiilor cu Statele Unite, astfel incat timp de cativa ani a transmis diverse propuneri administratiei americane, prin intermediari.
Aceste aspecte sunt incluse in raportul referitor la arsenalul Irakului, redactat de ISG si prezentat de seful inspectorilor, Charles Duelfer. Majoritatea informatiilor se bazeaza pe interogarea fostului dictator si a unor colaboratori ai acestuia, aflati in custodia fortelor americane.
Potrivit raportului, fostul presedinte irakian se considera „cel mai recent dintre marii lideri irakieni, ca Hammurabi, Nabucodonosor si Saladin”. De exemplu, caramizile folosite la reconstruirea orasului Babilon poarta inscriptia: „Facut in era lui Saddam Hussein”.
„Reflecta asupra deciziilor esentiale – precum invadarea Kuweitului – timp de luni de zile, insa doar cativa dintre cei mai apropiati colaboratori erau la curent cu acest lucru”, informeaza Duelfer.
Saddam le dadea ordine subordonatilor „verbal si direct”, potrivit raportului. Faptul ca se baza pe stilul verbal, chiar si in decizii referitoare la securitate sau arme de distrugere in masa, era justificat de ingrijorarile sale privind propria sigu-ranta.