Tânărul în vârstă de 25 de ani nu își învinovățește pe bunicul său care a decis să-l numească la fel ca pe dictatorul irakian Saddam Hussein.
Totuşi, după ce a fost refuzat de peste 40 de ori la interviurile de angajare, el a ajuns la concluzia că reprezentanţii companiilor cu care s-a întâlnit ezită să îl angajeze din cauza numelui pe care îl poartă: A fost numit după dictatorul irakian Saddam Hussein. Numele său se scrie ușor diferit față de cel al fostului lider irakian – Hussain, în loc de Hussein – însă acest lucru tot îi face probleme. Astfel, tânărul din Jamshedpur a început demersurile pentru a-și schimba numele.
El a făcut acest lucru la doi ani după ce a absolvit Universitatea Islamică Noorul din statul indian Tamil Nadu, după ce a observat că, deși a avut note bune la școală, companiile navale refuză să-l angajeze. Asta deși colegii lui de clasă și-au găsit deja locuri de muncă. ”Oamenii se tem să mă angajeze”, a declarat Saddam (care va deveni Sajid) Hussain, citat de Hindustan Times.
El spune că firmele se tem de complicaţiile care ar putea să apară în cazul unui control operat de oficialii birourilor pentru imigraţie la graniţele internaţionale. Saddam a crezut că ar putea să evite foarte uşor acest obstacol, cu un nou pașaport și un nou permis de conducere. Cu toate acestea, CV-ul său nu poate fi verificat în mod eficient, deoarece acesta nu poate să dovedească faptul că a frecventat unitatea de învățământ, sub noul lui nume.
O nouă audiere la tribunal este programată pe 5 mai, de această dată pentru a forţa autorităţile să îi schimbe numele pe certificatele eliberate de şcoala generală, după ce diplomele sale de studii superioare vor fi modificate.
Indianul nu este singura persoană numită după Saddam Hussein
Indianul Sajid nu este singura persoană care se confruntă cu această problemă. În Irak există încă foarte mulţi bărbaţi care se numesc Saddam Hussein şi care se simt în prezent ”blestemaţi” de un nume ce le-a fost atribuit iniţial ca un tribut adus unui lider cunoscut astăzi drept un dictator brutal.
Un alt Saddam Hussein lucrează ca jurnalist în Ramadi, un oraş sunnit din provincia deşertică Anbar din extremitatea vestică a Irakului. El spune că tatăl lui, care lucra pentru statul irakian, a fost concediat deoarece nu a putut să îi convingă pe superiorii lui ierahici că nu făcea parte din partidul dictatorului – Ba’ath.
Alţi irakieni au poveşti de viaţă şi mai înspăimântătoare. Unul dintre ei a fost capturat de miliţia şiită, obligat să stea în gebunchi şi ameninţat cu un pistol în ceafă. Cumva, dintr-un noroc uluitor, a reușit să rămână în viață. Arma nu a funcţionat, iar extremiştii l-au eliberat.