Firma din spatele festivalului de muzică nu figurează că ar deține licență pentru astfel de evenimente, iar zeci de entități au acționat în judecată organizatorii, reclamând sume uriașe de bani neplătite. 

Societatea organizatoare, SAGA Festival SRL, a fost înființată în februarie 2020. A fost anul în care s-a dorit organizarea la București a primei ediții, dar festivalul a fost amânat cu un an, până în septembrie 2021, din cauza pandemiei de COVID-19. 

Fondatorii SAGA Festival SRL au fost SAGA Entertainment BV BV din Olanda și firma românească SAGA Invest & Biz SRL, iar administrator era Răzvan Alexandru Pelmuș. 

Firma mamă a SAGA Entertainment BV este DNA Ventures B.V. (reprezentată, la rândul ei, de olandezul Allan Johan Hardenberg), care mai are câteva filiale: Dracula Entertainment BV, Avalan Management și One68 Entertainment BV, toate fiind cunoscute că se ocupă cu organizarea de evenimente.

Personaje „cu conexiuni” în acționariat

Firma românească SAGA Invest & Biz SRL a fost înființată în anul 2019 de Răzvan Alexandru Pelmuș, Cati Dărăban și George Alexandru Zaman.

Răzvan Alexandru Pelmuș este fiul lui Pandelea Pelmuș, actual inspector guvernamental în cadrul Secretariatul General al Guvernului, fost secretar în Ministerul Afacerilor Interne și în Ministerul Afacerilor Externe. Iar Zaman este un cunoscut al lumii clubbingului, fiind apropiat de Jean Sasu, patronul clubului Nuba, înjunghiat anul trecut în plină stradă.

În octombrie 2021, cei trei fondatori se retrag din SAGA Invest & Biz SRL, cesionându-și părțile către olandezul Allan Johan Hardenberg, care apoi schimbă și denumirea firmei, în Level One Agency SRL. Locul lui Pelmuș, de administrator al Saga Festival SRL, este luat de olandezul Roos Gerben Christian. 

După câteva luni, Allan Johan Hardenberg cedează firma Level One Agency SRL (fosta SAGA Invest & Biz SRL) către SAGA Festival SRL reprezentată de belgianul Vandewalle Thomas Ann D. În februarie 2024, Level One Agency a ajuns în proprietatea societății Olanu Entertainment SRL, înființată în decembrie 2023 și deținută de o persoană originară din Târgu Jiu cu domiciliul în sectorul 4 din București, pe nume Elena Cristina Nicolae. Firma, pe de altă parte, este administrată de Vandewalle Thomas Ann D.

Belgianul Vandewalle Thomas Ann D. reprezintă interesele firmei olandeze DNA Ventures BV, el administrând și firma ALDA Live SRL, fondată tot de către olandezi prin DNA Ventures BV. ALDA Live a fost administrată la început de cunoscutul Fady Zaidan, managerul clubului Loft, apoi de Alexandrul Pelmuș (fiul secretarului de stat).

Alte afaceri legate de distracție

Alexandru Răzvan Pelmuș a mai fondat, în 2021, și Laminor Arena SRL. Firma administrează acum o hală imensă a fostei uzine Laminorul restaurată recent de Primăria Sectorului 3 și aflată în patrimoniul național. În prezent, după reamenajarea halei de către olandezi, locul este considerat potrivit pentru organizarea unor evenimente mondene spectaculoase și de anvergură. 

La scurt timp după înființare, în firma Laminor Arena SRL a fost cooptat și Mihai Vărzan (un arhitect patron al mai multor firme, dintre care unele au multe contracte cu fonduri publice, în special cu Primăria Sectorului 3). La mijlocul lui 2022, Pelmuș a ieșit din firmă în favoarea ALDA Nederland B.V., firmă olandeză reprezentată de „creierul” SAGA Festival, Allan Johan Hardenberg, și care face parte din ALDA Group BV.  

Apoi, și Vărzan și-a cedat părțile din firmă soției sale, portugheza Moura Pereira Vărzan Telma Margarid, iar administrator al societății a devenit Roos Gerben Christian, cel care a ocupat același rol și la Level One Agency (firma fondatoare a SAGA Festival).

Fondată în anul 2007, ALDA Group BV este compania de bază a olandezilor și apare inclusiv ca responsabilă pentru pagina de Facebook a festivalului Saga 2024. 

ALDA vine de la numele fondatorilor Allan Hardenberg (prezent și prin firmele din România) și David Lewis, care organizează festivaluri și concepte rave în toată lumea, la care participă în total peste 100.000 de persoane. 

Compania olandeză are birouri în Amsterdam, Los Angeles, Köln, Hong Kong și București.

Allan Hardenberg și David Lewis. Foto: aldalive.com

Proces cu Asociația Crescătorilor de Albine

Din cauza restanțelor financiare uriașe către parteneri, firma SAGA Festival SRL s-a ales, începând cu 2022, cu peste 50 de procese intentate de diverse firme care au fost angrenate în organizarea festivalurilor. 

Printre numele mari care au apelat la instanță pentru recuperarea banilor se numără Primăria București, Compania Municipală Energetica, Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți, Uniunea Producătorilor de Fonograme, hoteluri, restaurante, firme de curățenie, de turism etc. și până și Asociația Crescătorilor de Albine din România. Unele dintre aceste firme au cerut chiar insolvența firmei. Practic, organizatorii SAGA Festival au plătit foarte puțini parteneri. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Și unii artiști susțin c-au fost fentați cu banii. În prima zi a festivalului Saga 2024, care s-a desfășurat în weekendul 5-7 iulie în București, DJ-ul olandez Hardwell a abandonat reprezentația din cauza unor probleme tehnice și i-a acuzat pe organizatori că nu l-au plătit. Și mai cunoscut a devenit cazul rapperiței americane Nicki Minaj, care și-a anulat concertul cu puțin timp înainte de începerea festivalului, sfătuită fiind de stafful ei.

Banner publicitar care anunță prezența rapperiței Nicki Minaj la festivalul SAGA

SAGA Festival SRL a înregistrat numai pierderi de când s-a înființat. În anul 2021 – peste 26,6 milioane de lei, în 2022 peste 21,5 milioane, iar în 2023 mai mult de 20 de milioane de lei.

Diversele permutări între firmele organizatoare ale festivalului ar putea fi explicate prin necesitatea de a arăta o sănătate financiară de fațadă. 

Cu toate acestea, la organizarea ediției din 2024, pentru a evita un blocaj financiar, a fost folosită o firmă creată în ultimul moment, în ianuarie acest an, denumită SAGA Music Festival SRL. Noua societate este deținută tot de firma Olanu Entertainment SRL (asociat unic Elena Cristina Nicolae) și este administrată tot de belgianul Vandewalle Thomas Ann D.

Fără licență

Deși nu figurează că ar deține licență pentru organizarea de evenimente, așa cum cere legea, SAGA Music Festival SRL a reușit să dezamăgească și în acest an publicul, artiștii și o mulțime de firme românești implicate.

Niki Constantinescu este impresar artistic și organizator de spectacole atestat, membru al Comisiei Naționale a Ministerului Culturii, în calitate de expert evaluator pentru validarea impresarilor și organizatorilor de spectacole din România și secretar general al Patronatului Producătorilor, Organizatorilor de Spectacole și Impresarilor Artistici din România. 

Într-o declarație pentru Libertatea, Constantinescu a dezvăluit că foarte multe evenimente de profil din România sunt organizate fără licență. „Vin și din Bulgaria sau Turcia, iau banii la oameni și nu mai cântă niciun artist. Plus că firmele astea nu garantează nimic. Nu au autorizații, nu au nimic. Ei ar trebui să lucreze cu o agenție din România care garantează că, în cazul anulării spectacolului, publicul își primește banii înapoi. 

De exemplu, dacă vrea cineva din România să organizeze un spectacol în străinătate nu poate dacă nu este licențiat. Plus că trebuie să contracteze o agenție locală care răspunde în fața publicului și a autorităților. De exemplu, prin această firmă locală sunt plătite impozitele. Teoretic, și la noi, primăriile sau oricine închiriază spații pentru spectacole trebuie să ceară organizatorului licența. Dar acest lucru nu se prea întâmplă. Ne mai mirăm că se întâmplă nenorociri ca la Colectiv”, a specificat Niki Constantinescu. 

Niki Constantinescu

Reporterul Libertatea a încercat s-o contacteze pe Elena Cristina Nicolae, asociatul unic din firma organizatoare, dar la telefonul de contact trecut la Registrul Comerțului a răspuns un avocat. Acesta ne-a spus că nu ne poate ajuta cu numărul beneficiarului final al SAGA Music Festival, adică dna Nicolae, și că el nu este implicat în activitatea firmei, oferind doar consultanță juridică.

Foto: sagafestival.com/ro

*****

Coordonatorii festivalului Saga au trimis câteva precizări referitoare la informațiile furnizate de Libertatea în cadrul articolului „Saga, «festivalul proceselor»: peste 50 de acțiuni în instanță pentru recuperarea banilor de la organizatori. Cine se află în spatele evenimentului muzical”.

Una dintre reacții vizează acuzațiile lansate de DJ-ul olandez care a părăsit scena, acuzând echipamentul pus la dispoziție de organizatori și faptul că n-ar fi fost plătit:

„Echipa lui Hardwell nu s-a prezentat la sound-check – de unde și așa-zisele probleme tehnice, probleme care puteau fi semnalate și rezolvate rapid de staff-ul SAGA. Hardwell a fost plătit conform înțelegerii cu managementul, iar managementul lui a fost notificat pentru prejudiciul de imagine adus festivalului“, a transmis Thomas Vandewalle, unul dintre coordonatorii evenimentului, prin intermediul echipei de PR a festivalului Saga.

O altă replică face referire la afirmația „Nicki Minaj și-a anulat concertul cu puțin timp înainte de începerea festivalului, sfătuită fiind de stafful ei”.

„Motivul pe care ea l-a invocat nu are nicio legătură cu festivalul, așa cum merită menționat – și am adus și dovezi în acest sens. Stafful ei era deja în festival, așteptând că ea să ajungă. SAGA, că organizator, și-a îndeplinit toate condițiile contractuale atât în privința plăților, cât și al rider-ului tehnic. Pentru festival, decizia ei, luată pe ultima sută de metri, a fost o lovitură foarte mare, inclusiv motivul pe care ea l-a invocat, deși a fost asigurată de autorități că Bucureștiul este un oraș extrem de sigur”, au mai transmis organizatorii, într-o declarație atribuită lui Allan Hardenberg, alt organizator.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News