Administratorii catedralei Sagrada Familia au anunțat pe contul oficial de Twitter că un grup de protestatari blochează accesul în una dintre principalele atracții turistice din Barcelona, notează Reuters.
Potrivit cotidianului spaniol El Pais, aproape 4.000 de protestatari s-au adunat în fața bisericii Sagrada Familia.
„Din cauza unui grup de protestatari aflat în fața catedralei, blocând intrarea, nu pot asigura accesul vizitatorilor în monument. Sperăm ca situația să revină la normal cât mai rapid posibil”, se arată pe contul de Twitter, dedicat Catedralei Sagrada Familia.
Turiștii care voiau să viziteze Catedrala Sagrada Familia vor primi banii pe biletele cumpărate.
Totodată, din cauza manifestațiilor, a fost anulat și un eveniment caritabil în sprijinul bolnavilor de cancer, care trebuia să aibă loc sâmbătă, când Sagrada Familia trebuia să fie iluminată special.
Barcelona, capitala regiunii spaniole Catalonia, a fost paralizată vineri din cauza mai multor proteste și marșuri.
Protestatarii, care sunt membri unor sindicate pro-independență, au blocat traficul în zona graniței cu Franța și au incendiat cauciucuri pe cel puțin 20 de drumuri principale din regiune. Din cauza protestelor, circulația trenurilor a fost dată peste cap, iar numeroase magazine și fabrici au fost închise.
Potrivit autorităților spaniole, cel puțin 57 de zboruri programate să decoleze sau să aterizeze în regiunea Catalonia au fost anulate din cauza grevei generale.
Potrivit BBC, celebrul derby El Clasico, disputat între echipele de fotbal FC Barcelona și Real Madrid, a fost amânat, deși fusese programat să aibă loc pe 26 octombrie. Medicul extrem de urmărit în toată lumea trebuia să aibă loc pe stadionul din Barcelona.
Miercuri, protestatarii au incendiat mai multe baricade și au aruncat cu cocktailuri Molotov în centrul Barcelonei.
De ce au loc proteste în Barcelona
Protestele au izbucnit în Barcelona, după ce nouă dintre liderii separatiști au fost condamnați luni la pedepse de până la 13 ani de închisoare de către Curtea Supremă din Spania.
Separatiștii au fost condamnați pentru rolul pe care l-au avut în 2017 în organizarea referendumului pentru declararea independenței regiunii Catalonia față de Spania, un demers declarat ilegal de către instanțele spaniole.
Alți trei separatiști au fost condamnați pentru nesupunere civică, însă nu au primit pedepse cu închisoarea. Toți cei 12 inculpați au negat toate acuzațiile.