La intrarea într-o sală de conferințe din apropierea Casei Presei Libere, vineri, 4 iunie, s-a format o coadă la testele rapide anti-Covid. „Cine sunteți? Aveți invitație?”, îl întreabă fata de la intrare pe un băiat care nu e pe nicio listă. „Am prieteni care joacă șah”, se explică băiatul.
Este ziua prietenilor care joacă șah, într-o companie care i-ar fi făcut invidioși mai mult pe părinții băiatului. Considerat cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, Gari Kasparov, devenit între timp Garry Kasparov și activist pentru democrație, va face prima mutare simbolică a competiției.
Numărul doi în stat, Anca Dragu, face oficiile de gazdă
În sala amfiteatru și-au ocupat pozițiile zeci de ziariști. În sală deja își strâng mâinile, bucuroși ca la o sărbătoare, Nicușor Dan, primarul Capitalei, Clotilde Armand, primarul sectorului 1, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea, Ion Crăciunescu.
Lângă Kasparov, pe scenă, se află Anca Dragu, președinta Senatului. „Șahul este o ocazie unică de a dezvolta armonios mintea copiilor, de a învăța importanța răbdării și planificării”, a spus în deschidere Anca Dragu, amintind și că fiul ei joacă „sportul minții”.
La vârsta de cinci ani l-am trimis într-o tabără de șah, mă temeam să nu fie prea mămos, prea după fustele mamii, așa că l-am trimis în prima tabără din viața lui, într-o tabără de șah.
Anca Dragu, președinta Senatului:
Kasparov: „Îi doresc sănătate și putere lui Aleksei Navalnîi”
Dar toată lumea așteaptă ca invitatul principal să vorbească. Garry Kasparov este mare maestru de șah și din 1985 până în 2005, când s-a retras, a deținut cel mai ridicat scor ELO (un sistem de rating al jucătorilor de șah).
Când ia cuvântul, marele maestru își dă masca neagră de pe față și zâmbește larg. „Nu vă faceți griji, sunt vaccinat!” este noul salut al lui 2021, care face întreaga sală să râdă. Se bucură că se află în România și regretă că nu a jucat niciodată competițional la noi.
Dar astăzi, Garry Kasparov este mai ales activist anti-Putin. A schimbat doar tablele de șah, dar a rămas același jucător „dinamic și agresiv”, cum îl descrie Wikipedia, și pe scena politică.
Vorbim despre doi dictatori, unul mai mare și altul mai mic. Atâta timp cât Lukașenko este sprijinit de dictatorul rus, va continua să facă ce face, inclusiv acest act de «gangsterism internațional», să deraieze un zbor european în Minsk.
Garry Gasparov:
„Toți știm din istorie că niciun dictator nu se oprește până când nu este oprit. Până când comunitatea internațională nu arată o intenție pentru a opri asta și nu vor pune preț pe crimele făcute de dictatori, atunci ei nu se vor opri”, a spus Kasparov, întrebat despre arestarea disidentului belarus Roman Protasevici.
De la șah la politică
Kasparov a fost unul dintre fondatorii Partidului Democrat al Rusiei în 1990, iar în 1996 s-a implicat în campania electorală a lui Boris Elțîn. Când s-a restras din competiții, în 2005, s-a dedicat politicii. A fost pentru o perioadă în opoziția din Rusia și a organizat manifestații pro-democrație.
În 2007 a vrut să candideze împotriva lui Vladimir Putin. Într-un final, s-a retras din cursă, acuzând faptul că, la presiunea Kremlinului, nimeni nu i-a închiriat o sală pentru 500 de susținători, aceasta fiind o cerință a candidaturii în Rusia.
Kasparov a fost arestat pentru organizarea ilegală a unui protest. „Mi-ar fi rușine să mă compar cu disidenții din Belarus pentru că am stat și eu cinci zile în închisoare în 2007. Pentru aceleași fapte, oamenii stau în închisoare cinci ani. Îi doresc sănătate și putere lui Aleksei Navalnîi, care este prizonierul politic numărul 1 al lui Puțin. De altfel, sunt peste 400 de prizonieri politici în Rusia astăzi”, a spus maestrul de șah.
Astăzi, fostul campion locuiește la New York.
Mesaje pentru Biden și pentru liderii UE
Acesta a ținut să amintească și că este necesar ca marile democrații să ia atitudine față de aceste nedreptăți.
„Președintele Biden trebuie să facă ce trebuie să facă pentru a arăta forța lumii libere. Nu e de mirare că în ultima vreme au fost două atacuri la adresa infrastructurii americane, unul la Colonial Pipeline (cel mai mare transportator de gaze din SUA) și alta la industria cărnii, ambele pornite din Rusia. Și America încă se gândește cum să răspundă”, a spus Kasparov.
Am un mesaj și pentru liderii EU: să nu mai pretindă că e vorba de afaceri la ordinea zilei, fiindcă afacerile la ordinea zilei aduc tot mai mulți bani în buzunarele lui Putin și înseamnă că poate comite mai multe crime, ajutat de aceste resurse.
Garry Kasparov:
Kasparov spune însă că nu încetează să spere că Rusia va fi o țară liberă într-o zi. „Cred că viitorul Rusiei va fi liber și democratic și că Ucraina își va recupera teritoriile și cei responsabili de crimele comise împotriva poporului ucrainean vor fi făcuți responsabili”, a fost poziția sa față de războiul ruso-ucrainean.
În conferința de presă a fost întrebat dacă are un mesaj pentru președintele Vladimir Putin. „Nu-l cunosc pe președintele Vladimir Putin, îl cunosc pe dictatorul rus. Să-l numești președinte, dai prea multă credibilitate unui sistem politic folosit în Rusia pentru a da nume unor acțiuni ale sale. Nu am niciun sfat sau mesaj pentru el, mi-aș dori însă ca într-o zi să ajungă în fața justiției pentru crimele comise.”
Strada Protasevici? „Mai bine Boris Nemțov”
După conferință, fostul șahist a făcut prima mutare simbolică a competiției, având-o ca adversar pe Anca Dragu.
S-au tras la sorți adversarii meciurilor jucate între cel mai bine cotați jucători. La competiție participă și doi români: Constantin Lupulescu și Bogdan Deac. S-au făcut poze și apoi campionul a jucat câteva partide demonstrative cu campioni naționali la șah, dar și cu Nicușor Dan, și cu Clotilde Armand.
Cu aceasta din urmă, Garry Kasparov a stat puțin de vorbă despre situația din Belarus. „Aveți îndoieli că nu Putin a comandat asta? Nici nu trebuie să mă crezi pe mine pe cuvânt, ci să te uiți la presa rusă, la propagandă, cum jubilează”, a explicat Kasparov.
„Ceea ce pot să fac ca primar e puțin, dar vreau să schimb numele străzii pe care se află Ambasada Bielorusiei și a Rusiei în «Roman Protasevici»”, i-a spus primarul sectorului 1 activistului rus. Și el o sfătuiește: „Folosește mai bine numele lui Boris Nemțov (opozant al lui Putin asasinat – n.r.) întâi. Da, trimiteți un mesaj!”.