Astfel, elevii ar urma să fie duși într-o sală special alocată acestui proces, la decizia profesorului, în timpul orei pe care au deranjat-o.
Activitățile pe care le-ar avea de făcut sunt stabilite de profesorul sau de cadrul didactic auxiliar sub supravegherea căruia ajunge elevul, conform prevederii din Statutul Elevului 2024, aflat în stadiul de proiect.
Două exemple date sunt „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”. Nu este clar dacă elevilor din detenție li se va pune absență.
„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.”, se arată în proiectul pus în consultare publică.
Propunerea de introducere a măsurii de detenție a fost avansată încă de pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ.
La acea vreme, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” mai propunea și reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, amenzi pentru părinți, dar și ca nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau BAC.
Alte modificări în Statutul elevului
La Statutul elevului, alte reglementări sau modificări vizează menţinerea interdicţiei în privinţa folosirii, de către elevi, a telefoanelor mobile ori a altor echipamente de comunicaţii electronice în timpul orelor de curs, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic.
Proiectul de statut include menţinerea prevederii conform căreia este interzisă folosirea absenţei ca mijloc de coerciţie.
Se introduc sancţiuni precum observaţia individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an şcolar a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp.
De asemenea, printre sancțiuni sunt inclus preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în aceeaşi unitate de învăţământ, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în altă unitate de învăţământ, exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învăţământul postliceal.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
popescu_petre007 • 15.06.2024, 07:47
In Anglia pedeapsa o face dupa terminarea orelor de curs. Este super ok deoarece si parintii afla instant despre asta.
Violeta66 • 13.06.2024, 12:44
Super tare! Uite cum se muta scoala in salile de detentie! Ha, ha, ha!
iugavirgil • 13.06.2024, 10:16
sunt multe filme in care apare aceasta idee scolara . incet incet ni se vor impune multe reguli din vest , dar e clar ca sunt necesare .