La scurta ceremonie de dezvelire a numelui au participat membrii familiei lui Ion Caramitru, directorul interimar Ioan Onisei, dar și ministrul culturii și premierul Florin Cîțu, care au susținut scurte discursuri.

„A fost un privilegiu să pot participa astăzi la ceremonia de schimbare a denumirii Sălii Mari a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, în Sala Ion Caramitru. Alături de oameni care l-au cunoscut pe maestrul Caramitru am făcut un gest de normalitate. Astfel, ne asigurăm că moștenirea culturală lăsată de domnia sa va ajunge la generațiile viitoare”, a anunțat joi pe Facebook ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.

Acesta a spus că atât din poziţia sa de ministru al culturii, de manager al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti sau de actor, Ion Caramitru s-a pus în slujba excelenţei şi a schimbat realitatea cunoscută.

„Numele său este strâns legat de patrimoniul românesc şi de modul în care astăzi ne raportăm la păstrarea şi valorificarea lui, de UNITER al cărei preşedinte a fost ales chiar din 1990 de la constituirea acestei uniuni teatrale, dar şi de Gala pe care o prezenta în fiecare an şi, nu în ultimul rând, de Revoluţia din 1989”, a mai transmis ministrul.

Ion Caramitru a murit în 5 septembrie la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de mai multe săptămâni.

A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. 

Caramitru era preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990 şi director al Teatrului Naţional Bucureşti.

În cariera sa, el a interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

 
 

Urmărește-ne pe Google News