ZILE LIBERE 2016. Deoarece în 2016 prima zi de Paşte şi Ziua Muncii se suprapun, salariaţii cu program obişnuit (de luni până vineri) se vor putea bucura de timp liber doar în a doua zi de Paşte, adică luni, pe 2 mai, potrivit avocatnet.ro.
ZILE LIBERE 2016. Până acum, angajaţii au primit liber în acest an doar pe 1 ianuarie, din moment ce a doua zi din 2016 a picat într-o sâmbătă. Astfel, excluzând 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte şi Ziua Muncii, rezultă că până la finele lui 2016 mai sunt şapte libere legale. Totuşi, doar cinci dintre ele pică în timpul săptămânii, după cum urmează:
- prima şi a doua zi de Rusalii – 19 şi 20 iunie (duminică şi luni);
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
- Sfântul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
- Ziua Naţională a României – 1 decembrie (joi);
- prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).
ZILE LIBERE 2016. În afară de aceste 12 sărbători legale nelucrătoare, persoanele care aparţin altor culte religioase legale, în afară de cele creştine, mai beneficiază şi de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele respective.
ZILE LIBERE 2016. Acordarea zilelor libere se face de către angajatori, iar prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite şi alte libere în afară de cele prevăzute de Codul muncii.
ZILE LIBERE 2016. Salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro