Dacă inițial, în proiectul anunțat la Sinaia de coaliția PSD-ALDE, şeful Guvernului și şefii Parlamentului aveau salarii de 15.950 lei, în forma finală prezentată de PSD, luni, șefii Parlamentului și premierul vor avea 16.675 lei. Cea mai mare indemnizație se regăsește în dreptul șefului statului: 17.400 lei, identică cu anunțul inițial al partidelor din majoritatea parlamentară.
Liderii de grupuri parlamentare vor avea 14.500 lei, iar un parlamentar va avea o indemnizație de 13.050 lei. În forma inițială a proiectului, indemnizația deputaților și senatorilor ajungea la 11.600 de lei.
Vicepremierul va avea, în forma finală a legii, 15.515 lei, miniștrii – 15.225 lei, față de 14.500, anunțat inițiaLĂ.
Secretarii de stat vor avea 11.600 lei, Avocatul Poporului, Secretarul General al Guvernului și consilieri prezidențiali vor avea 15.225 lei.
O creștere mare se înregistrează la prefecți, care vor avea 13.050 lei, față de Primarul General care va câștiga 14.065 lei. Președinții de Consilii Județene vor avea 13.050 lei.
Șefii cultelor vor primi 65% din indemnizațiile înalților demnitari; Patriarhul va avea salariul de 10.838 lei
Șefii cultelor vor primi 65% din indemnizațiile înalților demnitari cu care sunt asimilate funcțiile lor. Asta deși până acum, plafonarea se aplica doar funcțiilor din eșalonul doi al conducerii Bisericii. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este asimilat funcţiei de prim-ministru, care va avea, potrivit noii legi, 16.675 lei. Astfel, Patriarhul, cu un plafon de 65%, va câştiga 10.838 lei.
”Indemnizaţia lunară este unica formă de remunerare pentru personalul respectiv şi reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor, care se determină în raport cu venitul salarial”, se mai arată în proiectul noii legi a salarizării unitare.
Salariul unui medic primar cu vechime mare va ajunge la 12.500 lei
Conform proiectului, un medic primar cu vechime maximă ar ajunge la 12.500 lei. Un medic rezident în primul an ar urma să primească 5.700 lei, iar un medic rezident în ultimul an, 5.900 lei. În ceea ce privește gărzile, proiectul prevede: 75% din tariful orar al salariului de bază pentru zilele lucrătoare, respectiv 100% din tariful orar al salariului de bază pentru zilele de repaus săptămânal. Medicii vor primi și 45-85% din salariul de bază pentru condiţii deosebit de periculoase, 15% din salariul de bază pentru condiţii periculoase sau vătămătoare / grele (corespunzător timpului lucrat la respectivele locuri de muncă) și 10-30% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generator de radiaţii.
Un spor de 20% din salariul de bază se va adăuga pentru personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate.
Sporuri pentru cadrele didactice din sistemul de educație
Personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate va primi o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. Diferenţierea pe zone şi localităţi se va aproba prin hotărâre a Guvernului.
Personalul didactic din învăţământul special va beneficia de o majorare cu 15% a salariului de bază. În plus, personalul didactic din învăţământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare, va beneficia de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Gradaţia se va acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior, şi va reprezenta o creştere cu 25% a salariului de baza deținut. Gradaţia de merit se va atribui pe o perioadă de 4 ani.
Un spor de 10-25 din salariul de bază va fi acordat și persoanlului didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori.
Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial va primi o majorare a salariului de bază, după cum urmează:
- pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7% a salariului de baza deţinut;
- pentru 3 clase de elevi/grupe, o creştere cu 10% a salariului de baza deţinut;
- pentru 4 clase de elevi/grupe, o creştere cu 15% a salariului de baza deţinut;
- pentru 5 clase de elevi/grupe, o creştere cu 20% a salariului de baza deţinut.
De o majorare de 10% a salariului de bază vor beneficia și diriginții, învățătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar.
Cadrele universitare conducătoare de doctorat vor primi un spor de până la 1% pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10% din salariul de bază.
Indemnizațiile de ședință pentru consilierii locali se dublează
O derogare din noua lege a salarizării se referă la Statutul aleșilor locali precizează că indemnizația maximă lunară de care beneficiază consilierii locali pentru participarea la numărul maxim de ședințe este de 10% din indemnizaţia lunară a primarului, preşedintelui consiliului judeţean sau primarului general al municipiului Bucureşti, după caz”.
În prezent, indemnizația de ședință este de ”până la 5% din indemnizația lunară a primarului, președintelui consiliului județean sau primarului general”.