În nu mai puțin de 262 de școli din județul Buzău, angajații au aflat că vor primi un salariu diminuat sau sunt obligați să vină cu bani de acasă pentru a-și plăti contribuțiile, susțin reprezentanții Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, scrie opiniabuzau.ro.
Cele mai probleme sunt la școala din localitatea Brădeanu, unde 10 angajați sunt afectați de modificările fiscale, produse în urma transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
„Cu riscul de a nu da salariile pe data de 14, aşa cum ar trebui, eu refuz să fac statele de plată care sunt responsabilitatea mea. Avem zece angajaţi care pierd la salariu câte 3 milioane (lei vechi, n.r.) şi ceva. Adică din 7 milioane (lei vechi, n.r.) cât primeau salariu, acum au de încasat vreo 4 milioane (lei vechi). Este vorba despre personal nedidactic cu jumătate de normă, adică femeie de serviciu, muncitori, şi personal didactic auxiliar – secretar, bibliotecar, contabil. Cum pot eu să-l chem pe amărâtul ăla care bagă pe foc şi munceşte de la ora şapte până la ora 14,00, şi să-i spun că are de luat un salariu de 4 milioane de lei (vechi) pentru că a greşit guvernul?”, a declarat pentru sursa citată, secretarul școlii din Brădeanu, Constantin Dragomir.
Astfel de probleme sunt și la școlile din Topliceni (şase cazuri), Berca (patru cazuri), Năeni (trei cazuri), Mihăileşti (un caz), arată sursa citată.
Contabilii spun că sunt presați de Inspectoratul Școlar Județean Buzău să semneze statele de plată.
„Toţi tac. Vorbim între noi, cei din şcoli, dar nu avem curaj să spunem nimic public. Şefa din Inspectoratul Şcolar ţipă la mine să fac statele aşa cum sunt. I-am spus că refuz. Eu de unde dau banii înapoi? I-am zis că nu pot face asta şi mi-a spus să aştept că se rezolvă. Este incredibil, statul a plătit zeci de milioane de euro pe programele de la SIVECO şi nu merg. Cineva trebuie să spună adevărul! Am cinci copii acasă. Ce să le spun ? Că trebuie să tacă?!”, a mai declarat secretarul Şcolii Brădeanu.
Bărbatul spune că este îngrijorat de modul în care Guvernul a decis să repare salariile scăzute prin revoluția fiscală.
„Am văzut proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se rezolvă problema cu impozitarea greşită din învăţământ. Ne pun să plătim salariile, în cazul celor care nu au normă întreagă, la nivelul salariului din decembrie 2017. Cum pot eu să fac asta, când la 1 ianuarie 2018 s-au majorat salariile. Intrăm în altă belea. Cine plăteşte apoi diferenţa? Eu?”, a mai declarat Constantin Dragomir.
Mii de angajați din școli vor avea veniturile diminuate, în pofida afirmațiilor ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, potrivit cărora doar 3 % dintre bugetari vor primi salarii mai mici.
sursă foto: opiniabuzau.ro
Citește și EXCLUSIV/ Polițistul pedofil amenință cu greva foamei în arest. Eugen Stan spune că este acuzat de agresiuni sexuale pe care nu le-a comis
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro