Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat marţi, 31 octombrie, ordonanţa de urgenţă pentru majorarea salariului de bază minim brut pe ţară pentru construcţii, agricultură şi industria alimentară.
În prezent, salariul minim brut în construcţii este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol şi industria alimentară este de 3.000 de lei. După majorare, salariul minim brut în construcţii va fi de 4.582 de lei, iar în agricultură și industria alimentară va fi de 3.436 de lei, iar Guvernul susține că astfel „vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României şi după introducerea contribuţiei pentru sănătate”.
De majorarea salariului minim brut în domeniul construcţiilor vor beneficia 423.110 salariaţi, iar în sectorul agricol şi industria alimentară 168.000 de salariaţi, potrivit estimărilor Guvernului.
Totuși, OUG de creștere a salariilor minime brute nu face altceva decât să menţină neschimbate valorile actuale ale salariilor minime nete. Și asta pentru că Guvernul Ciolacu a stabilit că acești angajaţi vor plăti și CASS, adică contribuţia la sănătate de 10%, care se va reține din luna noiembrie.
Concret, salariile minime nete din construcţii, industria alimentară şi sectorul agricol vor rămâne aceleaşi cu cele dinaintea majorării salariilor brute.
Practic, Guvernul a majorat salariile minime brute doar pentru ca salariile nete să nu scadă după ce angajaților li se va reține CASS.
Prin urmare, salariul minim net din construcţii va rămâne 3.150 de lei lunar, iar salariul minim net din industria alimentară şi sectorul agricol va fi de 2.362 de lei lunar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 01.11.2023, 07:56
Salariile aprobate sant totusi mici in comparatie cu ce se castiga in OCCIDENT, asa ca nu se va opri fluxul romanilor spre munca in Vest ,iar angajatorii romani vor fi obligati sa apeleze iar la muncitorii asiatici !!.