Mâncarea ne arde cel mai tare la buzunar
Concret, care sunt costurile lunare ale unei familii? Să luăm, de exemplu, cazul Corinei şi al lui Ciprian, care locuiesc în oraşul Bacău, într-un apartament.
Aşa cum arată şi statistica, pe hârtie, dar şi în realitate, tinerii dau cei mai mulţi bani ca să umple frigiderul: peste 40% din cheltuielile lunare se duc pe alimente şi băuturi nealcoolice, adică peste 900 de lei.
Explicaţia este simplă: deşi avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, preţurile sunt cam la fel ca în Vest. Dacă la ţară se trăieşte mai mult din ce se găseşte în ogradă, la oraş, viaţa este mai complicată.
300 de lei/lună, în medie, la întreţinere
Dincolo de faptul că ia totul de la magazin, după ce îşi face cumpărăturile, familia noastră trebuie să îşi plătească întreţinerea, curentul, telefonul, cablul şi factura la internet. Locul doi în topul cheltuielilor îl ocupă, aşadar, întreţinerea şi facturile la utilităţi (17,2%).
Acestea se simt la buzunar în special pe timpul iernii, când întreţinerea, care în medie este 300 de lei, creşte cu câteva sute de lei. Şi urmează factura la două telefoane mobile, care e cel puţin 100 de lei, abonamentul la cablu şi internet, care ajunge şi el, în medie, la 70 de lei, iar curentul – 100 de lei. Întreţinerea şi dările la stat “cântăresc” şi ele tot mai greu în buzunarele românilor.
Maşina costă 450 lei pe lună
Nici cheltuielile cu transportul nu sunt deloc de neglijat. Deplasarea cu mijloacele de transport în comun (abonamente/bilete autobuz, tramvai, metrou) costă şi ea cel puţin 100 de lei pe lună. Nu este deloc ieftin nici să deţii o maşină în România.
Oricine şi-a cumpărat vreodată una ştie că există şi alte costuri care ar trebui luate în considerare atât înainte de achiziţie, cât şi după. Cu alte cuvinte, un autoturism cu care se circulă frecvent nu are nevoie doar de benzină şi atât, ci va cere constant bani pentru plata taxelor, revizii şi asigurări. Şi uite aşa ajungem la 450 – 500 de lei costul mediu lunar de întreţinere şi circulaţie în regim zilnic cu maşina.
În plus, studiile mai arată că românii cheltuiesc lunar pe haine şi pantofi, în medie, 100 – 200 de lei, şi de multe ori dau aceşti bani pentru copii.
Pe lângă aceste cheltuieli, copilul mai are nevoie de diverse lucruri pentru grădiniţă sau şcoală, deci alţi cel puţin 50 de lei lunar pentru rechizite (stilouri, pixuri, creioane, culori, caiete etc.). Iar la toate acestea, dacă s-ar mai adăuga o rată lunară la bancă (450 de lei) sau o chirie (1.300 de lei), cheltuielile depăşesc veniturile unei familii obişnuite, prinse în statistici.
Suntem datori vânduţi!
Nu sunt puţini cei care se întind în fiecare an mai mult decât le este plapuma. Peste 40% dintre români au cel puţin o datorie neplătită, potrivit unui studiu recent. Maşinile (19%), obiectele pentru renovarea sau amenajarea casei (16%), electrocasnicele (15%) şi locuinţele sunt printre cele mai frecvente cumpărături făcute de respondenţi, care au făcut o achiziţie importantă anul trecut.
Pe de altă parte, mai bine de jumătate dintre români (51%) nu vorbesc despre datorii nici cu nevasta sau copilul, arată un studiu publicat de o companie recuperatoare de creanţe. 41% dintre cei chestionaţi consideră că îşi protejează astfel familia, iar 2 din 10 respondenţi sunt prea mândri să spună că au datorii, sau pur şi simplu le e ruşine. Nici prietenii sau vecinii nu trebuie să ştie că ei trec prin dificultăţi financiare, sunt de părere 30% din cei chestionaţi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro