„Începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută”, a transmis Ministerul Muncii.

Concret, creșterile salariale vor fi astfel:

  • 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază
  • 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază
  • 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi
  • 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali,  surori medicale, indiferent de nivelul studiilor
  • între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Măsura se va aplica până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării, iar banii vor fi asigurați din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Executivul a anunțat și vouchere de vacanţă. „Pentru eliminarea inechităților și discrepanțelor din rândul salariaților din unitățile sanitare publice, se mai reglementează acordarea contravalorii voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru cei care până la această dată nu au beneficiat de vouchere de vacanță”, a mai transmis ministerul condus de Marius Budăi.

Totodată, a fost prevăzută o limită clară a duratei concediului de odihnă de până la 38 de zile lucrătoare anual, în funcție de vechime.

De asemenea, salariații concediați prin concediere colectivă în urma desființării unei unități sanitare au dreptul de a fi reangajați cu prioritate fără examen, concurs sau perioadă de probă, în maximum 12 luni după ce au fost concediați, mai prevede actul normativ.

Măsurile decise de Guvernul condus de Marcel Ciolacu au venit după amplele proteste din Sănătate și în contextul în care sindicaliștii au amenințat cu greva generală. Potrivit acestora, calendarul era următorul: pe 12 iulie un nou miting naţional, pe 19 iulie greva de avertisment, iar pe 27 iulie era programată greva generală.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News