Intr-o atmosfera de veselie dar si de lehamite, parlamentarii au inceput dezbaterea proiectului legii bugetului de stat pe anul 2003, proiect care anunta mici cresteri salariale, dar si pensii mai consistente. Proiectul de buget pe anul viitor asigura o majorare de 3%, in termeni reali, a salariilor pentru personalul din sectorul bugetar, care va acoperi integral indicele mediu de crestere a preturilor de consum, a declarat, joi, premierul Adrian Nastase in fata Parlamentului.
El a afirmat ca aceasta majorare se va realiza in doua etape, respectiv de la 1 ianuarie 2003, cu 6 procente, si de la 1 octombrie 2003, cu 9 procente.
Proiectul de buget prevede si doua noi etape de recorelare a pensiilor, in lunile ianuarie si iulie, in urma carora pensia medie neta a persoanelor cu vechime completa va ajunge, la sfarsitul anului viitor, la 2.778.000 lei, cu 28% mai mult fata de nivelul estimat pentru decembrie 2002. Pentru aceasta masura, Guvernul a prevazut o suma de aproximativ 4.700 miliarde lei, din totalul celor 114.751 miliarde lei necesare pentru plata pensiilor pentru circa sase milioane de persoane care beneficiaza de acest drept.
Ca niciodata pana acum, parlamentarii n-au mai fost asa de entuziasmati ca in trecut de dezbaterile la buget. Sedinta, programata pentru ora 9.00, a inceput, bineinteles, cu intarziere de aproape 40 de minute, din vina parlamentarilor care l-au lasat pe insusi premierul Nastase sa astepte sosirea lor.
Adrian Nastase a stat rabdator pana cand senatorii si deputatii s-au sinchisit sa vina la lucrari, „pedepsindu-i” cu un discurs de 40 de minute, aplaudat totusi de parlamentarii Puterii. Alesii si-au reluat vechile obiceiuri: cititul ziarelor si coada la bufet. Foamea parlamentarilor a fost de-a dreptul impresionanta, pana la orele pranzului ei dand gata tavi intregi cu chiftelute, snitele, fripturi ori salate. In aceste conditii, pana cand, in sfarsit, presedintele de sedinta Nicolae Vacaroiu a dat pauza, urandu-le colegilor „pofta buna”, mare parte din ei erau deja satui.
Desi si-au anuntat prezenta peste 400 de senatori si deputati, la circa doua ore de la inceputul dezbaterilor in sala numarul acestora nu depasea 150. S-a remarcat prezenta redusa a parlamentarilor liberali si democrati, la un moment dat tinand stindardul celor doua partide doar cate 4-5 membri ai fiecarei formatiuni. E drept, dezbaterile generale creeaza plictiseala, mai ales prin timpul prea mare (5 ore) alocat acestora.
La solicitarea lui Vacaroiu, parlamentarii PSD care-si pregatisera discursul si nu apucasera sa vorbeasca (grupul mai avand la dispozitie 70 de minute) au renuntat sa mai urce la microfon.

 
 

Urmărește-ne pe Google News