„E în primul rând o problemă de onestitate faţă de cadrele didactice. Cum poţi să le promiţi o creştere cu 50 la sută a salariilor, dacă nu vii şi explici, că în realitate, această majorare care se aplică la venitul brut, alături de noile modificări privind fiscalitatea, înseamnă creşteri la jumătate? FSLI i-a cerut premierului să rezolve această problemă a contribuţiilor care trebuie plătite de angajaţi către stat, întrucât educaţia este un sistem în care salariile sunt, în continuare, foarte mici, iar creşterea taxelor va face, şi pentru viitor, ca profesia de dascăl să fie neatractivă pentru tinerii performanţi şi cu vocaţie pentru această meserie”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Reprezentanţii organizaţiei sindicale au avut, marţi, în întâlnire cu premierul Mihai Tudose căruia i-a atras atenţia că majorările salariale anunţate de Executiv, respectiv 25% începând cu data de 1 ianuarie 2018, şi 20% din martie 2018, pentru sistemul de educaţie reprezintă, în realitate, o creştere netă nu de 50%, cum se vehiculează, ci de 20-25%.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2018, urmează să se aplice şi pentru învăţământ prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Începând cu aceeaşi dată, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, angajaţii vor prelua povara contribuţiilor către stat. Acest lucru înseamnă o creştere nesemnificativă de la 1 ianuarie 2018 a veniturilor nete pe care le vor încasa angajaţii din educaţie. Unui profesor debutant, care are acum un salariu net de aproximativ 1.440 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2018, când salariul brut va creşte cu 25%, venitul net îi va creşte, în mod real cu doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat. Ceea ce înseamnă, că un debutant va primi, doar 55 de lei în plus la salariu”, a transmis FSLI.

Sindicatele din educație amenință cu proteste și au cerut Guvernului plata drepturilor salariale din sentințele definitive.

”Dacă nu vom primi aceste fonduri cuvenite, putem să declanşăm şi o serie de conflicte pe care nu ni le dorim”, a afirmat Hadăr, la plecarea de la Palatul Victoria, el menționând că este vorba de 1,2 – 1,5 miliarde de lei.

Citește și: VIDEO/ Reporterii ziarului Libertatea au urmărit pas cu pas inspecția la irigații a ministrului Daea și a șefului său de partid, Liviu Dragnea

Urmărește-ne pe Google News