UPDATE 23.02.2017 ora 14.30 Guvernul a aprobat, joi, prin Ordonanţă de urgenţă, mărirea salariilor personalului nedidactic din învăţământ începând cu luna februarie 2017, măsură de care vor beneficia 53.000 de persoane din domeniul Educaţiei.
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, actul normativ va soluţiona o serie de probleme apărute în salarizarea personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar, prin aşezarea pe grilă, în funcţie de vechime, a salariilor acestei categorii de personal.
„Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din învăţământ se vor încadra între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, şi 1.947 lei, în funcţie de vechimea în muncă. De aceste majorări salariale vor beneficia aproximativ 53.000 de persoane din domeniul Educaţiei. Creşterile salariale vor implica un efort financiar de aproximativ 90 milioane lei, sumă asigurată prin bugetul aprobat pentru Ministerul Educaţiei Naţionale”, precizează sursa citată.
Decizia Executivului a venit după discuțiile care au avut loc, miercuri, la Palatul Victoria despre salariile din învățământ. Premierul Sorin Grindeanu i-a chemat la o întâlnire pe liderii sindicatelor și pe ministrul Educației, Pavel Năstase.
UPDATE 12:30. Premierul Sorin Grindeanu, ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, și reprezentanții sindicatelor din educație au discutat astăzi pe marginea propunerii Guvernului de majorare a salariilor personalului nedidactic din învățământ.
“Respect munca și contribuția fiecărui om din sistemul de învățământ. Am toată deschiderea să găsim soluții rapide pentru problemele salarizării personalului nedidactic din educație și pentru îndreptarea acestei nedreptăți care s-a produs pentru aproximativ 53.000 de oameni din învățământ“, a subliniat șeful Executivului, conform unui comunicat de presă al Guvernului.
Guvernul va promova o Ordonanță de Urgență în ședința de mâine, în scopul soluționării problemelor apărute în salarizarea personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar. Soluția avută în vedere vizează așezarea pe grilă, în funcție de vechime, a salariilor acestei categorii de personal, iar măsura va fi aplicată începând cu luna februarie 2017.
Astfel, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din învățământ se vor încadra între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, și 1947 lei. Un alt punct al discuției de astăzi a vizat situația sporurilor salariale pentru personalul din educație.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu și ministrul Educației Naționale Pavel Năstase au subliniat că Executivul are în atenție această situație care trenează de mai mult timp și are toată deschiderea și face eforturi să fie rezolvată.
De asemenea, membrii Guvernului și reprezentanții sindicatelor din învățământ au discutat despre promovarea unui nou proiect al Legii Educației Naționale până la sfârșitul acestui an.
În acest context, premierul Grindeanu a arătat că noul proiect va fi rezultatul unei ample consultări cu mediul academic, societatea civilă, sindicate, patronate, partide politice, cu toți cei interesați.
UPDATE. Salariile personalului nedidactic ar putea creste cu 20 la suta de la 1 martie. În acest sens, Guvernul va emite, joi, o Ordonanță de urgență, conform unor discuții neoficiale care au loc la Palatul Victoria.
Discuțiile vin după ce premierul Sorin Grindeanu a avut o vizită de lucru la Ministerul Educaţiei, unde a discutat despre infrastructura unităţilor de învăţământ şi proiectul unei noi legi a educaţiei.
Şeful Executivului a vorbit cu ministrul de resort, Pavel Năstase şi despre creşterea salarială a personalului nedidactic, dar detalii pe marginea acestui subiect se vor stabili mâine la Guvern cu miniştrii Muncii, de Finanţe şi sindicatele din system.
”Acele măriri pe care Parlamentul le-a dat, cele cu 15% pentru personalul didactic nu s-au aplicat şi la personalul nedidactic şi mâine o să am o discuţie, împreună cu domnul ministru, şi cu sindicatele special pe această temă. Am vorbit de infrastructură, fiindcă sunt 2.000 de şcoli în acest moment care nu au autorizaţie de funcţionare. Noi avem banii prevăzuţi la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea acestor şcoli şi acest lucru va porni în acest an şi vor fi realizate, este prioritate zero”, a spus premierul.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase s-a declarat de acord cu întocmirea unei noi legi a educaţiei, pe motiv că actul normativ în vigoare nu se aplică. Proiectul unei legi noi a educaţiei s-a aflat deja în discuţie în Comisia de învăţământ a Senatului şi pentru realizarea ei – susţine ministrul – se va face o consultare inclusiv cu Consiliului Părinţilor, al elevilor şi reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare judeţene.
Recent, ministrul Pavel Năstase afirma că noua lege a educației trebuie să fie gata până la finalul anului 2017, conform Programului de guvernare. „În acest context, Consiliul Naţional al Rectorilor şi alte consorţii universitare vor fi invitate la un dialog pe această temă şi în acelaşi timp comisiile parlamentare de educaţie din Parlamentul României care sunt abilitate să producă această lege”, mai menționa el.