Ministrul Sănătății a explicat, joi, care vor fio majorările salariale din sistem și cine sunt beneficiarii și a vorbit totodată de spre categoriile pentru care salariile vor scădea pentru a fi în concordanță cu celelalte ministere. Creșterile salariale prevăzute de legea cadru se aplică în două etape. Începând cu 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25 la sută față de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor.
De la 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite pentru anul 2022, explică ministrul.
În acest context, începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali, salariile brute, vor crește față de luna ianuarie cu salariile cuprinse între 70 și 173 la sută.
”Astfel încât un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de bază net în decembrie 2017 de 3.939, în ianuarie 4.108 lei, iar în martie 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de gardă și pentru condiții. Acestea pot dubla salariul net”, mai spune Pintea.
Asistentul medical cu studii superioare din unitățile sanitare clinice pornește de la 1.862 de lei în decembrie 2017 și ajunge la 3.040 de lei în martie 2018.
De asemenea, în acest net nu sunt incluse sporurile de tură, de sărbători legale și de condiții, care pot aproape dubla.
O infirmieră din unitățile sanitare clinice ajunge de la 1.205 lei la 2.586 de lei, fără sporuri,adică salariul net. ”De asemenea, medicii rezidenți vor beneficia de o creștere salarială semnificativă, iar până la intrarea în vigoare a acestor creșteri, vor beneficia de burse de rezidențiat. Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază brute vor crește între 151 și 287 la sută în funcție de specialitate. Un medic rezident anul I are în prezent un salariu brut de 1.985 de lei. După creșterea salarială va avea 5.700 de lei brut. Astfel încât ajunge în anul VI cu un cuantum de 7.900 de lei brut”, explică ministrul.
În plus, medicii rezidenți pot obține venituri suplimentare prin orele de gardă, având în vedere că ei pot fi inlcuși la cerere în linie de gardă. Tot de la 1 martie, medicii rezidenți vor beneficia de norma de hrană.
Salariile vor create și la angajații din serviciile de ambulanță. ”Avem și creșteri ușoare sau creșteri care rămân la același nivel, aici vorbim despre farmacistul primar din unitățile clinice, farmacistul primar și asistentul medical principal din anatomia patologică și medicină legală. Aceștia din urmă, cei care lucrează în medicina legală și anatomia patologică au beneficit de creșteri salariale începând din ianuarie 2017. Sporurile care se acordă la salariile lor sunt până la 100%”, mai spune ministrul.
Potrivit ministrului, abordarea unitară a legii salarizării pe fiecare domeniu de activitate a determinat unele ajustări ale salariilor.
”Conform legii salarizării se acordă o creștere de 25% a salariului brut cu condiția ca acesta să nu deășească nivelul stabilit de lege pentru anul 2022. Astfel, salariile au fost ajustate în plus sau în minus, astfel încât să se încadreze în grila de salarizare. În iulie 2017, directorii din sănătate publică au beneficiat de creșteri importante. Dacă am aplica 25% la salariul unui director executiv din Direcția de Sănătate Publică, am ajunge la un brut de 18.000 de lei, față de 22.000 de lei al președintelului României. Acești directori sunt medici, în primul rând, astfel, am avut discuții la nivelul comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și la nivelul ministerului Muncii și vom face propuneri ca acești oameni să fie plătiți ca și medici, deci salariile lor vor crește”, precizează ministrul .
De asemenea, s-au operat ajustări și în cazul aparatului central pentru persoanele care ocupă funcții de conducere din categoria înalților funcționari publici, funcții publice de directori generali și directorii adjuncți ai acestora precum și șefii de birouri. În cazul consilierilor încadrați în cabinetele demnitarilor pentru că veniturile acestora depășeau cu mult veniturile celorlalți în posturi similare la alte ministere, s-au operat modificări în grila salarială, astfel înct nivelul să fie același în toate instituțiile aparatului central. Practic, nu pierd, dar creșterea va fi mai mică de până în 24%. În acest moment, am făcut simulări, iara salarii mai mici față de cele inițiale există, dar sunt ajustări care au fost obligatoriu să fie făcute pentru că legea salarizării este o lege unitară și a fost necesar să se facă anumite ajustări” mai spune Pintea.
Potrivit ministrului, au fost făcute niște propuneri de care Executivul va ține cont.
”Este vorba despre cei care lucrează în laboratoare, chimiști, biochimiști. Ei benefiază de creșteri de până în 24%, dar până în 24 % ceea ce nu le aduce un plus. Sunt o partea care au o creștere ușoară și mai sunt o parte, care considerăm noi că ar trebui să ia mai puțin pe anumite categorii. Pot să va spun că avem 3% cu probleme, dar nu cu probleme mari. La consilieri, salariul va scădea cu aproximativ 23%. De asemenea, ajustarea s-a făcut și la funcțiile de conducere din cadrul ministerului, ceea ce mi se pare echitabil, adică, ești director în ministerul Sănătății, trebuie să ai același salariu ca unul din ministerul mediului, de exemplu”, adaugă ministrul Sănătății.
Citeşte şi: EXCLUSIV/Cătălin Crișan a albit, dar de dor! ”Mi se pare ciudat că am 50 de ani, sufletul meu a rămas la 20!”