„Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor”, a precizat instituția condusă de Roberta Metsola.

Noua lege mai prevede că anunțurile pentru posturile vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare, să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.

Totodată, atunci când raportarea salariilor arată o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să reevalueze salariile.

Decizia a venit în contextul în care femeile din UE câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații care ocupă același loc de muncă, potrivit Parlamentului European.

Dacă un lucrător consideră că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.

Parlamentul European:

Consiliul va trebui să aprobe acordul, apoi legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și noile reguli vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea lor. Din acel moment, statele membre vor fi obligate să amendeze angajatorii care încalcă aceste măsuri.

Parlamentul a adoptat în plen noile norme cu 427 voturi pentru, 79 împotrivă și 76 abțineri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News