UPDATE ora 16.00: Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a explicat că „a fost o greșeală a colegilor”, care „lucrează de 24 de ore continuu la elaborarea proiectului de buget” și că va face verificări pentru a stabili cui aparține vina și de ce s-a produs eroarea.
UPDATE ora 14.30: Ministerul de Finanțe a anunțat că a făcut „o eroare materială”.
Față de varianta comunicată inițial, unde majorarea salariilor profesorilor era de numai 8%, în varianta a doua procentul a fost corectat în 13%.
„În legătură cu Proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicat în consultare pe site-ul Ministerului Finanțelor în cursul acestei zile, vă aducem la cunoștință că a survenit o eroare materială în conținutul acestuia. Conform informațiilor corectate, salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024”, a transmis Ministerul Finanțelor.
„Eroarea a fost identificată și corectată în cel mai scurt timp posibil. Ne cerem scuze pentru orice confuzie pe care această situație a putut-o cauza. Versiunea corectă a ordonanței de urgență este acum disponibilă pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor”, se mai arată în comunicat.
Varianta modificată este următoarea: „Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează: a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023; b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”.
Știrea inițială: Proiectul de ordonanță de urgență publicat miercuri, 13 decembrie, în dezbatere, de către Ministerul Finanțelor, prevede o creștere salarială de 8% pentru profesori începând cu 1 ianuarie 2024, nu cu 13%.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a publicat „ordonanța trenuleț” care include principalele măsuri fiscale ce vor fi implementate la 1 ianuarie 2024. În document se prevede că salariile profesorilor vor crește cu doar 8%, în loc de 13%, cum anunța ministra educației, Ligia Deca. Următoarea majorare va fi la 1 iunie 2024, cu „diferența până la 20%”.
„Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar, precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează: a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 8% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023; b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”, se arată în documentul pus în dezbatere publică.
Ce spuneau Ligia Deca și Marcel Ciolacu
Ministra educației, Ligia Deca, anunțase pe Facebook, luni, 11 decembrie, că salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024 și cu 7% de la 1 iunie.
„Cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii! În 2024, salariile profesorilor vor crește cu 20%, astfel: 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie. Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, în medie, în timp record de 1 an!”, a fost postarea ministrului.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat în aceeași zi, la Digi24, că bugetul pentru educație va fi unul record în 2024, de 4,1 % din PIB. El a adăugat că majorarea salariilor profesorilor va fi în tranșe.
„Urmează să închidem cu sindicatele. Nu știu dacă au anunțat public, dar am ajuns la o înțelegere. În momentul acesta este totul echilibrat. E o ofertă cât se poate de respectuoasă față de categoria pe care o reprezintă, ținând cont de salarizarea foarte joasă pe care o aveau și în acest moment cu adevărat pornește o reformă în sistemul de învățământ”, a spus șeful Guvernului, fără să avanseze procente.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro