Astfel creșterea salariilor profesorilor va fi amânată pentru anul viitor. În proiectul de rectificare bugetară, Ministerul de Finanțe explică faptul că ar fi fost nevoie de încă 11 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB pentru realizarea creșterii salariale prevăzute de Legea 153/2017.
“Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art. 38 alin. (41) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021”, prevede proiectul de OUG pus în dezbatere publică joi noaptea la ora 22.30, proiect care va fi adoptat în ședința de Guvern de de vineri.
Conform Edupedu.ro, creșterile salariale legale de la 1 septembrie 2020 pentru cadrele didactice nu erau prinse în bugetul pe anul 2020. Asta pentru că de la Titlul “Cheltuieli de personal” a fost tăiată (redistribuită) doar suma de 551 de milioane lei, cu aproximativ 10,5 miliarde de lei mai puțin decât ar fi prevăzut acest efort bugetar.
Cadrele didactice ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie, restul creșterilor la salariile de bază, ceea ce ar fi reprezentat cea de-a treia și ultima majorare pentru angajații din învățământ.
Creșterea este prevăzută în acest moment de lege și eliminată prin proiectul de OUG propus de Finanțe, ar fi fost cea de-a treia majorare și ultima pentru angajații învățământ și era programată 1 septembrie 2020, la salariile de bază.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro