„Să se știe că, de fapt, e vorba de aproximativ 60 lei net, în plus. (…) Se puteau găsi măcar 120 de lei să ia în plus un profesor și nu 60 și ceva de lei”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, în cadrul ședinței de Consiliu Economic și Social de luni.
„Toată lumea știe care sunt salariile în educație. În grila de salarizare suntem în pătrimea inferioară. Ca fapt divers, un profesor debutant are acum în jur de 2.300 lei, cu tot cu hrană”, a acuzat sindicalistul.
Așa-numita „ordonanță trenuleț” care se adoptă la finalul fiecărui an la pachet cu bugetul prevede pentru 2022 creșteri ușoare pentru salariile din educație și sănătate, după ce în prima variantă acestea urmau să fie înghețate pentru încă un an.
„Ca impact avem în jur de 900 milioane de lei pe Educație și 687 milioane de lei pe Sănătate. Este o creștere medie de 7%, dar e recuperarea din diferență, ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022″, a explicat ministrul finanțelor, Adrian Câciu.
O creștere pe care sindicaliștii o consideră mult prea mică și avertizează că „educația va intra într-un colaps total”.
„Din păcate, încă o dată Educația a fost sacrificată. Toate guvernele care s-au perindat în ultimii 30 de ani au tratat educația așa cum nu trebuia. Roadele începem să le culegem. Așa cum stau lucrurile, inevitabilul se va întâmpla: educația va intra într-un colaps total”, consideră însă Simion Hăncescu.
De altfel, luni, câteva zeci de profesori au protestat în fața Guvernului. Ei au cerut majorările de salarii promise și au amenințat că vor recurge inclusiv la grevă generală dacă revendicările nu sunt îndeplinite.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro