Societatile care vor da faliment nu vor mai ramane datoare la salariati. Pana in iunie 2003, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va elabora legea privind fondul de garantare si protectie sociala a salariatilor in cazul insolvabilitatii patronilor si a falimentului.
Tara noastra se va alinia astfel unei noi directive emise de Uniunea Europeana prin care toate statele membre sunt obligate sa instituie un fond de garantare a drepturilor salariale in cazuri de faliment. „Legea va trebui adoptata pana la 30 iunie 2003. Deocamdata nu am stabilit care va fi contributia patronului sau a salariatului la crearea acestui fond. Trebuie sa vedem si cine va administra acest fond, ce se va plati din el, care va fi marimea taxelor. Fondul va acoperi doar restantele fata de salariati si nu se va substitui formelor deja existente de ajutor social, care vor decurge normal dupa intrarea in somaj. Cert este ca acum, in multe cazuri, societatile care isi inchid portile raman cu datorii fata de angajati – salarii restante, concedii neplatite – iar in aceste situatii nimeni nu le poate garanta drepturile care rezulta din contractul colectiv de munca”, ne-a spus ieri Marian Sarbu (foto), ministrul muncii si solidaritatii sociale.
Adoptarea acestei legi va fi una deosebit de sensibila, caci o noua impovarare cu taxe a patronilor si a salariatilor nu va aduce decat reduceri de personal, diminuari de salarii etc. Tocmai pentru ca angajatorii se simt si asa prea mult impovarati de impozite platite statului, guvernantii se arata destul de reticenti in stabilirea unor noi taxe. Din acest motiv intarzie si adoptarea legii privind instituirea unui fond de asigurare pentru boli profesionale si accidente de munca la societatile cu risc. Conform acesteia, fiecare patron va trebui sa plateasca o anumita cota, in functie de riscul societatii. Ei vor beneficia de anumite avantaje daca vor investi in crearea de locuri de munca sigure. Conform ultimelor date ale Inspectiei Muncii, aproape un milion de salariati lucreaza in conditii de risc, in topul locurilor de munca periculoase aflandu-se mineritul si constructiile civile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News