Demersurile vor fi declanșate de către Federația Națională din Chimie-Petrochimie, care include sindicatele din Rompetrol, Azomureș, Petrotel Lukoil, Michelin, Chimcomplex Borzești, Petrom, Policolor, Conti Tech, Amplo, Gedeon Richter, Qualicaps și Iprochim.

”Pentru sistemul privat, statul nu compensează aceasta diminuare, neavând în cuprinsul actului normativ vreo normă prin care angajatorul să fie obligat să majoreze salariul. În aceste condiții, rămâne doar negocierea între angajator și angajat, dacă și în ce procent va majora salariile, pentru a diminua efectul aplicării OU de modiflcare a Codului Fiscal”, anunță organizația.

Această solicită confederației CNSLR-Frăția să lanseze toate demersurile pentru anularea ordonanței. Sindicatele vor să sesizeze Avocatul Poporului, acesta fiind singura instituție care poate ataca o ordonanță la Curtea Constituțională. PNL a sesizat deja instituția.

Patronii trebuie să majoreze salariile brute cu 20%

Simulările arată că angajatorii trebuie să majoreze salariile brute cu 20% pentru a nu pierde nimic la salariul net.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța care prevede trecerea contribuțiilor la salariat, aceasta având ca prim efect o majorare mai mică pe care o primesc bugetarii de la 1 ianuarie 2018. Potrivit legii salarizării, aceștia trebuie să primească o majorare de 25%, însă după implementarea trecerii contribuțiilor vor primi doar 4-5%.

Alături de trecerea contribuțiilor la angajat a mai fost adoptată și scăderea contribuțiilor la pensiile de pe Pilonul II de la 5,1% la 3,7%.

Cine pierde la salariu din 2018

O situație deosebită o au programatorii, cercetătorii și persoanele cu dizabilități, care se vor trezi cu o reducere a salariilor nete de 10% din 2018. Aceștia sunt scutiți de impozitul pe venit, astfel că reducerea acestuia de la 16% la 10% nu le compensează trecerea contribuțiilor.

Urmărește-ne pe Google News