Câștigul mediu lunar brut pe țară a fost de 5.414 lei în luna septembrie 2020, ceea ce înseamnă un salariu net de 3.321 lei, în creștere cu 46 de lei față de august, echivalentul unui plus de 1,4%, arată datele prezentate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Acestea arată că în administrație publică și apărare salariul net a fost de 5.054 lei, în creștere cu 6% față de nivelul de 4.769 lei în septembrie 2019.
În învățământ, salariul mediu net s-a ridicat la 3.524 lei în septembrie, în timp ce în aceeași lună din anul trecut nivelul era de 3.337, creșterea fiind de 5,6%.
În sănătate și asistență socială, media lunară a fost de 4.024 lei în septembrie, cu 8,6% mai mult față de cei 3.705 lei din septembrie 2019.
În categoria de activități de spectacole, culturale și recreative, media salarială a fost de 2.933 lei în septembrie, cu 8,3% peste nivelul din septembrie anul trecut.
USR: Sistemul bugetar, căpușat și ineficient
Deputatul USR Cristina Prună a scris marți pe Facebook că anul acesta Comisia de Prognoză estimează un salariu brut la stat de 6.836 lei și de 7.141 lei în 2021, în vreme ce în privat nivelul este mult mai mic, de 4.715 lei în 2020 și 5.078 lei în 2021.
Nivelul de 6.836 lei brut de la stat înseamnă 4.000 de lei net, în vreme ce acela de 4.715 lei din privat este echivalent cu 2.758 lei în mână.
Categoric vorbim de un sistem nesustenabil. Sistemul bugetar trebuie decăpușat și eficientizat. Există agenții care nu aduc niciun fel de plus valoare pentru oameni, cu organigrame stufoase, unde se asigură locuri călduțe și foarte bine plătite pentru camarile de partid. Acest lucru trebuie să se schimbe și este unul dintre angajamentele noastre la guvernare, scrie Cristina Prună.
Cristina Prună, deputat USR:
USR propune auditarea tuturor agențiilor de stat, în vederea desființării sau reorganizării ”celor care nu fac decât să cheltuiască banii contribuabililor și care nu-și justifică existența‟,
Victoria Stoiciu: Salarii prea mici la privat
Victoria Stoiciu, coordonator de programe în cadrul Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung, spune că nu este luat în calcul faptul că milioane de români din mediul privat sunt plătiți cu salariul minim.
„Datele sunt corecte. Dar intrepretarea USR e complet eronată. Orice om cu capul pe umeri ar interpreta aceste cifre ca pe un argument în favoarea creșterii salariilor în sectorul privat. Este o problemă imensă că peste 50% din contractele de muncă din sectorul privat sunt pe salariu minim, dublu față de sectorul public (23%). Asta trage în jos media salarială în sectorul privat – lăcomia unor patroni, plata salariilor la gri ș.a.m.d. Media salarială scăzută în sectorul privat e un exemplu de «Așa, nu!»”, a scris Stoiciu pe Facebook.
Concluzia acesteia este că sectorul privat din România este „un angajator execrabil”, care se încăpățânează ”să țină cu dinții de modelul economic România, țara muncii ieftine”.
„Sectorul privat trebuie să crească salariile, să renunțe la marjele de profit umflate și să ofere un nivel de remunerare care să asigure un nivel de viață decent‟, punctează Victoria Stoiciu.
România low-cost
La finele anului trecut erau încheiate 1,38 milioane de contracte cu normă întreagă la salariul minim brut de 2.080 de lei, iar alte 310.000 erau la salariul minim brut de 3.000 de lei, acordat în construcții.
Guvernul Orban a majorat salariul minim la 2.230 lei de la 1 ianuarie 2020, iar acest lucru înseamnă o creștere cu 83 de lei la salariul net, până la 1.346 lei.
Ce arată datele oficiale
Potrivit datelor INS, consulate de Libertatea, salariul brut din domeniul public – adică înainte de impozitare și plata contribuțiilor sociale – era de 6.444 lei la stat în anul 2019. Acestuia îi corespunde un venit net, adică în mână, de 3.770 lei.
În domeniul privat media salariului brut era de 3.819 lei, echivalent cu 2.234 lei net.
Astfel, angajații din domeniul public primeau la final de 2019 un salariu cu 59% mai mult decât salariații din privat.
Un studiu realizat în 2019 de către revista Curentul Juridic arată că în România numărul bugetarilor este 17,8% din totalul angajaților.
Datele oficiale arată că în acest an cheltuielile statului cu salariile bugetarilor și cu pensiile acontează 90% din taxele pe care statul le colectează, nivel considerat nesustenabil de către economiști.
Mai mult, în luna martie tot ce a colectat statul s-a dus doar pe pensii și salarii.
În acest an România estimează că va consemna un deficit bugetar de 8,6% din PIB, în special din cauza problemelor economice aduse de pandemia de coronavirus.