Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei, informează Agerpres.ro. Datele INS arată că românii care lucrează în domeniul IT au cel mai mare câștig salarial mediu net – 6.134 lei. La polul opus, cel mai mic salariu mediu nominal net îl au cei care lucrează în hoteluri și restaurante – 1.499 lei.

Comparativ cu luna februarie 2017, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2 la sută. Potrivit INS, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,2 la sută.

Raportat la evoluția prețurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 99,8 la sută în februarie 2018, față de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 180,6 la sută, cu 0,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în ianuarie 2018, arată datele INS.

Fluctuațiile câștigului anual sunt determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate. Specialiștii susțin că asta conduce la o estompare a fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Potrivit sursei citate, creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2018 s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creșteri

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 12,8 la sută în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; de 10,1la sută în fabricarea produselor din tutun; între 3,5 la sută şi 7,0 la sută în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), agricultură, vânătoare şi servicii anexe, construcţii, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea echipamentelor electrice.

Creşteri salariale între 1,5 la sută şi 3 la sută au avut loc în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, alte activităţi de servicii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare.

Pe de altă parte, scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 7 la sută în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale); între 3 la sută şi 5 la sută în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, alte activităţi industriale; între 2 la sută şi 2,5 la sută în colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea altor mijloace de transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1 la sută) şi în administraţie publică (+0,6 la sută).


Citește și Donald Trump, amenințare dură pe Twitter la adresa Rusiei: „Pregătiți-vă, pentru că vor veni rachetele în Siria”. Reacția Rusiei


 

Urmărește-ne pe Google News