În luna mai, indicele câştigului salarial real, respectiv câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum, faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de 108,5%.
Inflația s-a ridicat la 5,4% în luna mai, a anunțat anterior INS.
Cele mai mari câștiguri s-au realizat în luna mai în IT, respectiv 6.437 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 1.554 lei.
De unde vine diferența
Scăderile au venit ca urmare a acordării în luna aprilie a unor bonusuri și prime, cum ar fi cele de Paște sau al 13-lea salariu.
”Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie 2018 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice”, conform INS.
Scăderi în asigurări, petrol și imobiliare
Față de aprilie au existat scăderi de 16,7% în sectorul de asigurări și fonduri de pensii, dar și de 15,3% în extracția petrolului și gazelor naturale.
Alte scăderi au fost consemnate în domeniile imobiliarelor, activitățile conexe extracției, serviciilor auxiliare financiare, energie și extracția cărbunelui.
Creșteri la bugetari
”În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (+2,1%), sănătate şi asistenţă socială (+1,1%), respectiv administraţie publică (+1%)”, se arată în comunicat.